3.23% е най-високата доходност на универсалните пенсионни фондове, които управляват

...
3.23% е най-високата доходност на универсалните пенсионни фондове, които управляват
Коментари Харесай

Вижте колко е доходността на фондовете за втора пенсия

3.23% е най-високата рентабилност на универсалните пенсионни фондове, които ръководят парите за втора пенсия на родените след 1959 година Четири от 9-те фонда утежняват резултатите си от вложението на средствата, като най-ниската рентабилност е 0.38%. Дори доброволните фондове, които имат най-голяма независимост в вложенията си, не съумяват да надвишават 3.28% рентабилност, като при тях съвсем всички утежняват резултатите си. Това демонстрира статистика на Комисията за финансов контрол за доходността на фондовете за в допълнение пенсионно обезпечаване за деветмесечието на 2019 година Данните са за интервала 29 септември 2017 година - 30 септември 2019 година на годишна база.

Доходността стана мотив за спор сред пенсионноосигурителните сдружения и обществения министър Бисер Петков предходната седмица при представянето на измененията, които би трябвало да регламентират етапа на погашение от втория дирек на пенсионната система. Министърът отдаде проблемите с ниското струпване по партидите за втора пенсия на доходността, която съгласно него изостава от предстоящото и е доста по-ниска от растежа на осигурителния приход в страната. Петков цитира данни за рентабилност от към 1.5% и беше поправен от Даниела Петкова от ПОД "Доверие ", че за целия интервал на съществуването си фондовете са постигнали 4% рентабилност и при 15 милиарда лева в тях сега са прибавили към 3 милиарда лева към вноските на хората.

"Към момента всички пенсионни сдружения имат позитивна рентабилност и има към 2 милиарда лв. доход, парите са налични и увеличени и би трябвало да се спрат спекулациите, че този приход не покрива инфлацията за интервала ", разяснява през уикенда Петкова пред Дарик радио. За годините на наложително обезпечаване във втория дирек - от 2002 година до края на септември 2019 година, сдруженията са прибрали 1.472 милиарда лева от такси и удръжки съгласно статистика на КФН, написа "Сега ".

55% от първите получатели на втора пенсия с незадоволително пари за пожизнени заплащания

От края на предходната година среднопретеглената рентабилност на универсалните фондове се движи под 2%, откакто част от фондовете оповестиха негативна рентабилност за първи път от 2014 година След това стартира едва възобновяване, само че пазарът е надалеч от това, което постигаше до тогава. На годишна база за интервала 29 септември 2017 година - 30 септември 2019 година единствено три фонда реализират над 2% рентабилност - "Съгласие " с 3.23%, "Топлина " с 2.76% и "ЦКБ-Сила " с 2.72%. При два от тях обаче - "Съгласие " и "Топлина ", резултатите са по-лоши по отношение на предходния регистриран интервал - 30 юни 2017 година - 28 юни 2019 година Двата фонда с максимален дял от пазара - "Доверие " и "Алианц България ", имат надлежно 0.94% и 0.53% рентабилност към 30 септември. С най-нисък резултат е "Бъдеще " - 0.38%.

Любопитно е, че доброволните фондове, които имат по-голяма независимост на вложенията и по принцип имат доста по-висока рентабилност от универсалните, при някои компании в този момент регистрират дори по-ниски резултати от универсалните. При "Доверие " да вземем за пример резултатът се намалява съвсем на половина от този за предходния 24-месечен интервал - от 1.41% към 30 юни до 0.79% в този момент. При два доброволни фонда - "Бъдеще " и "Пенсионносигурителен институт ", има и негативна рентабилност, като вторият пада на минус 2.49%.

Само преди две години обстановката изглеждаше доста по-добре. В края на 2017 година да вземем за пример всички универсални фондове имаха над 3% рентабилност, част от тях реализираха над 6%, а доброволният фонд "Пенсионноосигурителен институт ", който в този момент е с максимален срив, тогава обявяваше 8.58% резултат.

Иван Нейков: Не би трябвало да има опълчване сред първия и втория пенсионен дирек

В универсалните фондове за втора пенсия към този момент се обезпечават 3 780 919 българи. Средно те имат в партидата си 3 385.56 лева към 30 септември. При мъжете сумата е 3 547.11 лева, а при дамите - 3 214.22 лева Във възрастовата група 55-59 година, за която най-вече се приказва тези дни - първите хора, които ще се пенсионират с две пенсии, насъбраното е приблизително 4194.53 лева, като дамите имат 4146.82 лева, а мъжете - 4242.97 лева В тази група има близо половин милион обезпечени - 446 738 души.

Според планове, показани преди година от общественото министерство, огромна част от тези хора ще получават оскъдни суми от втория дирек. Половината от тях няма да имат право на пожизнена втора пенсия поради дребните натрупвания. 70% от хората, които ще се пенсионират в интервала 2021-2027 година, ще получават под 50 лева на месец. 55% от тях ще получават най-вече до 30 лева Едва 20% от пенсионерите в тези първи години от етапа на погашение от втория дирек ще могат да разчитат на пенсия в размер сред 50 и 100 лева Срещу това обаче държавната им пенсия се понижава с 20% поради коефициента на редукция, за който в този момент всички специалисти упорстват да бъде поправен. Така доста от тези хора ще получават две пенсии, само че общата сума ще е по-ниска, в сравнение с в случай че се бяха осигурявали единствено в Национален осигурителен институт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР