3 000 души у нас всяка година умират от рак,

3 000 души у нас всяка година умират от рак, ...

3 000 са жертвите на рак, предизвикан от човешки папилома вирус годишно у нас.

3 000 души у нас всяка година умират от рак, предизвикан от . Това съобщи председателят на Българската асоциация по онкогинекология проф. Галина Чакалова пред Здравната комисия в парламента, предаде БНР. Според нея е необходимо ваксината срещу вируса да стане задължителна, за да се постигне ефект срещу разпространението му.
България е сред страните на Балканския полуостров с най-висока честота на рак на маточната шийка. В Европа средно от заболяването умират 5 на 100 000 жени, а у нас стойностите са почти двойно по-големи – 9 на 100 000. Причината е в късното откриване на болестта. За намаляване броя на инфектираните е необходимо въвеждането на задължителна ваксинация срещу човешки папилома вирус категорична е професор Чакалова. „Аз смятам, че докато тя е препоръчителна, нищо няма да се получи в България. Стане ли задължителна, най-вероятно ще постигнем някакъв ефект“, казва специалистът.

Няма ваксина срещу рак на маточната шийка, има много пари Няма ваксина срещу рак на маточната шийка, има много пари
През последните дни се води активна кампания, наречена "10 минути само за мен", обявена като профилактика на рака на маточната шийка. Л...
Според д-р Калин Поповски със задължителна ваксина срещу човешки папилома вирус трябва да бъдат обхванати и момчетата. Той уточни, че първи са я въвели в Австралия. „В западна Европа вече са задължителни тези ваксини и 10-ина държави вече са въвели при момченцата, защото момчетата могат да бъдат преносители на тази особено опасна инфекция при жените“, смята д-р Поповски.
Необходимо е и въвеждането на безплатен скрининг на гинекологичните заболявания при жените, коментираха още участниците в дискусията

Източник: actualno.com