2узей Посланици на доброто, посветен на благотворителсността и филанторпията беше

...
2узей Посланици на доброто, посветен на благотворителсността и филанторпията беше
Коментари Харесай

"Карин дом" откри Музей на благотворителността

2узей " Посланици на положителното ", отдаден на благотворителсността и филанторпията беше открит във варненския център за деца със специфични потребности " Карин дом ".

" Мисията на музея е да напомни, че българите са освен доста надарени, само че и с положителни сърца, подготвени да поддържат значимите дела, сподели Мариана Николова, изпълнителен шеф на дома. Смисълът на положителното е в това да бъде излъчено нататък от всички нас, тъй като всички можем да бъдем негови посланици ".

Музият

отделя особено внимание на варненската диря в поддръжката на една от от най-уязвимите публични групи, каквато са децата със специфични потребности. Тази част от историята на града е разказана посредством фотоси и текстове от живота и делото на един от най-известните български дипломати и филантропи Иван Станчов.


Музей " Посланици на положителното "

Музеят разкрива малко познати обстоятелства за фамилната история на Станчови и техния образец за това по какъв начин благотворителността и обичта към хората се възпитават още от фамилията.

Проектът е осъществен с поддръжката на Фондация " Америка за България ". Експозицията предлага просветителна опция за образователните заведения, които желаят да създадат по-различен урок по история и съпричастност.

" Карин дом "

е организацията с нестопанска цел, учредена във Варна през 1996г. от Иван Станчов. Идеята му е едноименният дом за деца със специфични потребности да предлага повсеместен метод за тяхната поддръжка и да да понижи по този метод изоставянето на тези деца, настанени в институции.


Децата на " Карин дом "

Сега – 21 години по-късно " Карин дом " е организация с водеща роля в даването на професионални услуги за характерната група деца и техните фамилии. През годините домът се развива и израства като лечебен център, в който с децата работят висококвалифицирани експерти. Екипът на Карин дом се състои от кинезитерапевти, рехабилитатори, логопеди, психолози, специфични педагози, обществени служащи, които организират лечебни стратегии съгласно съответната нужда на всяко дете.

Иван Станчов

е някогашен външен министър в служебния кабинет на Ренета Инджова. Семейството му е в близки контакти с царската фамилия, само че през 1943 година е насила да напусне България поради обществените антифашистки позиции, които заема.

Станчов приключва Университета Джорджтаун във Вашингтон, Съединени американски щати, а по-късно служи в американската войска. През 1980 година записва в Женева компанията си Cresta Marketing и стартира независим бизнес в областта на осведомителните технологии. След политическите и икономическите промени в Централна и Източна Европа през 1990 година се завръща в България за пръв път след 47 години и се включва интензивно в предизборната акция на Съюз на демократичните сили.

През 1991 година Иван Станчов е назначен за дипломат на България във Англия и Ирландия. Консултант е по външнополитическите въпроси на президентите Петър Стоянов и Георги Първанов. Основател и ръководител на фондация " Карин дом ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР