2Създадената по инициатива на Столичната община "Визия за София", екипите

...
2Създадената по инициатива на Столичната община "Визия за София", екипите
Коментари Харесай

Ще стане ли София действително зелена столица?

2Създадената по самодейност на Столичната община "Визия за София ", екипите на която имат за цел да разработят дълготрайна тактика за развиване на София и крайградските територии, приключи разбора си за опциите за осъществяване на зелените клинове на София, които да свързват парковете с планините към него.

Така наречените зелените клинове на столицата са линиите от паркова и горска територия, чиято обща повърхност е близо 6800 дка. Те са ситуирани от центъра на града до планините на юг от София и могат да обезпечат пешеходна връзка на центъра с планините, като по този метод бъдат основани условия за спорт и отдих. Приблизително 39% от всички територии, попадащи в тях, са с общинска, към 36% - с частна, 19% - с държавна, и 6% попадат в графата "друга благосъстоятелност " (в едни случаи става дума за съсобственост, а в други е просто неустановена). Големият дял частни терени обуславя потребността от търсене на гъвкави решения за зелените коридори, сочи анализът.

Според създателите на проучването София е една от най-зелените столици в Европа и запазването на клиновете се удостоверява като един от главните цели на столичната администрация от всички проекти и настоящия общ организационен проект от 2009 година. Плановете регистрират тези зони като “съживителен елемент” на града и пробват да запазят съществуването им, без да лимитират значително повишаването на градската тъкан.

В разбора се регистрира дългогодишна наклонност устройствените проекти на града да слагат предизвикателство пред обезпечаването на нужните запаси за развиване и поддържане на тази зелена система на София в следреституционна конюнктура.

С изключение на по-големите елементи от Борисовата градина, Западния и Южния парк, през днешния ден доста от плануваните за зелени клинове площи са към момента неосъществени. Пред общината стои задачата да бъде открит баланс сред построяването на зелените клинове и компенсиране на притежателите на земи. За опазване и развиване на зелените клинове би трябвало да бъдат търсени нови финансови и градоустройствени механизми.

Като вероятни решения отчетът от проучването показва придобиването от Столичната община на част от площта на поземлените парцели с частна благосъстоятелност, намиращи се в обсега на "зелените клинове " по реда на чл.16 от Закона за устройство на територията.

Проектът "Визия за София " сплотява мненията на общински управляващи, неправителствени организации, вложители, откриватели, специалисти и жители. А главните й задания са разбор на моментното положение на столицата и основаването на механизми за стабилно взаимоотношение сред заинтригуваните страни и идентифициране на споделени цели. Проектът ще послужи за основа на всички бъдещи тактики за развиване на града до 2050 година.

До края на 2019-а би трябвало да завърши работата по основаването на електронен указател на зелената система на София.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР