297 000 украински граждани са влезли у нас, около 100

...
297 000 украински граждани са влезли у нас, около 100
Коментари Харесай

Не можем да изключим вероятността за нова бежанска вълна

297 000 украински жители са влезнали у нас, към 100 000 души към момента са на българска територия. Това заяви в " Денят стартира " Мариана Тошева, ръководител на Държавната организация за бежанците.

По думите й, това е изцяло обикновено съответствие по отношение на останалите европейски страни. В последните десетина дни се следи динамичност на влизане и излизане в Украйна.

Трудно е да се предвижда нова бежанска вълна, само че не се изключва такава. Мисля, че достигнахме пика на бежанци, изясни Тошева. Най-много украински бежанци има по Черноморието - освен настанени в хотелите по държавната стратегия, само че и такива които сами са намерили заслон.

Около 40% от проучените от анкетьори хотели остават в държавната стратегия. 12 000 души остават по програмата, добави Тошева.

Детайлизира се програмата, най-вероятно тя ще минава и през Агенцията по заетостта, а сумата за подкрепяне по наем ще минава през работодателите. Хотелиери са подготвени и да наемат личен състав по трудови контракти, изясни още Тошева.

Сложна е логистиката по превозването на към 30 000 бежанци. Ангажимент е стихотворец от министерството на превоза с спомагателни вагони на влакове от Варна и Бургас до разнообразни гари в страната.

Според Тошева, 15 лв. без Данък добавена стойност е сума съвсем равна на себестойността за самите хотелиери, само че виждайки потребността на бежанците, те са декларирали, че ще продължат да вземат участие в програмата. Освен това, интензивно се търси работа за настанените в хотели бежанци.

Базите за настаняване са тествани и дават отговор на изискванията, акцентира Тошева. Тези за 15 лв. дневно би трябвало да оферират и изхранване по три пъти дневно. Има и опция за бази без изхранване. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР