2940 разрешителни за специални разузнавателни средства (СРС) са издадени за

...
2940 разрешителни за специални разузнавателни средства (СРС) са издадени за
Коментари Харесай

Спецсъдът отчете 6 корупционни дела с 3 оправдателни присъди

2940 разрешителни за специфични разследващи средства (СРС) са издадени за 2018 година от Спецсъда. Отказаните претенции за СРС са 471. Това разгласи ръководителят на Специализирания углавен съд Мариета Райкова, представяйки годишния доклад за активността на институцията за 2018 година

Предвид характера на Спецсъда е разумно настояванията за СРС да са най-вече тук, счита Райкова. От 2012 година се води статистика на поискани СРС, позволения и отводи. Тенденцията е за понижаване броя претенции и позволения. От 12 000 претенции за СРС за страната през 2012 година, в този момент са към 4500. Всяка година те понижават, сподели Райкова.

От завършилите 6 корупционни каузи в Спецсъда има 3 неоправдателни и 3 оправдателни присъди . Сред наказаните има зам.-министър и чиновници на държавна организация, сподели Райкова.

Представяйки статистиката за работата на съда, тя не пожела да разяснява въпроси за делото на някогашния кмет на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова , - дело, посочено като образец за нарушение на човешките права. " Не бих го коментирала, то е в развой на решение, когато се постанови присъда, всеки може да откри по какъв начин е работил сътрудника ", сподели Райкова.

Запитана наново за настояването от страна на Върховния касационен съд да бъде тестван случая (на два пъти Спецпрокуратурата работи стремително и контраатакува решение на Спецсъда за смяна на по-лека мярка за неотклонение - б.р.), Райкова още веднъж отхвърли конкретика.

" Доколкото четох отчета на Върховен касационен съд, тяхната констатация е за неопределено използване на Закона. Не беше направена констатация за нарушение правата на двете подсъдими . Не бих коментирала това висящо дело, не съм осведомена ", сподели ръководителят на Спецсъда Мариета Райкова.

Мариета Райкова призна, че не е осведомена и с Доклада на държавния департамент на Съединени американски щати , съгласно който в правосъдната система има чувство за безотговорност и корупция.

Тя регистрира, че и през вчерашния ден са имали среща с представители на Европейска комисия. " С последователност показват, че профилираните институции работят все по-добре ", сподели Райкова. Представителите на Европейска комисия са осведомени с 4-месечния интервал от активността на съда - от 1 ноември. За интервала има 21 присъди на първа инстанция, от тях 3 са напълно оправдателни. Преимуществено Спецсъдът гледа каузи за Организирана незаконна група (ОПГ) и корупционни закононарушения, посочи Райкова.

Съдия Райкова съобщи, че броят на правосъдните каузи пораства . Средна натовареност на арбитър от Спецсъда е 34,88 каузи на месец за 2018 година спрямо 32 каузи месечно през 2017 година

Според доклада 97,98 % от делата са завършени. Това са 7792 каузи. Несвършени са 2,02 % - 161 каузи. Те са освен наказателни, които са бързо ликвидни, има и каузи с искане за претършуване и наказателни от общ темперамент. Съдиите в Спецсъда с скъпата помощ на чиновниците съумяват да се оправят с огромното натоварване все още за 2018 година, увери ръководителят на Спецсъда.

Нейната колежка, арбитър Мариета Неделчева , увери, че съдиите съумяват да спазят всички процесуални периоди. Имаме проблеми със постройката, които продължиха и през 2018 година, изясни Неделчева.

Според отчета за активността на Спецсъда се резервира натовареността на съдиите. През 2017 година Спецсъдът беше преди всичко по натовареност измежду окръжните съдилища. Поискали сме с 10 съдии да се усили щата. Преценили сме, че с още 10 съдии ще има естествена натовареност, получили сме 4-ма и 2 са командировани. Нямам безапелационен отговор, имам съмнение - чака се да излезе анализът за 2018 година и да се реши дали да се дадат още щатни бройки, посочи административният началник на профилираната институция.

Председателят на Спецсъда посочи, че в случай че би трябвало да се избира дали съдията да реши делото в период, или да го забави, само че да бъде по-качествено, тя избира качеството.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР