2908 легла от общо 7 400 са осигурени в общинските

...
2908 легла от общо 7 400 са осигурени в общинските
Коментари Харесай

2908 легла за заразени с коронавирус в общинските болници у нас

2908 кревати от общо 7 400 са обезпечени в общинските лечебни заведения в страната. В 79 общински лечебни заведения има и 233 кревати за интензивно лекуване и наблюдаване на пациенти с COVID-19, оповестиха от Националното съдружие на общините в България.

Кметовете са подхванали нужните ограничения за привеждане на общинските лечебни заведения в подготвеност за обезпечаване на лекуване на пациенти с COVID-19. Средствата за ремонт, реорганизация, обзавеждане и съоръжение на медицинските заведения към този момент се обезпечават от общинските бюджети, за сметка на други действия, и от дарения.

НСОРБ изготви интерактивна карта на общинските лечебни заведения с настоящи данни за откритите дарителски сметки. Картата е налична на уеб страницата namrb.org.

Сред най-често срещаните проблеми, за които сигнализират локалните управляващи, е неналичието на задоволително подготвени медицински експерти, защото и сега общинските лечебни заведения работят с минимума от нужния им личен състав, огромна част от който попада в рисковата група – пенсионери. В сериозен риск са лечебните заведения в Белоградчик и Гоце Делчев, където част от медицинския личен състав е подал оставка. Не доближават профилирана здравна инсталация и съоръжение в по-малките лечебни заведения в страната. Не на всички места в цялостен размер могат да бъдат покрити условията за одобряване на медицински стандарт " Инфекциозни заболявания ", осведомят общините.

Затова от НСОРБ са пратили писмо до здравния министър Кирил Ананиев министъра и Националния координационен щаб, в което се показва вяра, че част от ресурса, пренасочен от оперативните стратегии „ Развитие на човешките запаси “ и „ Региони в напредък “ към Министерство на здравеопазването за възстановяване на потенциала на здравната система и за стимулиране на медицинския личен състав, ще доближи и до общинските лечебни заведения.

Иначе в Троян с дарения е построена нова приемна за пациенти във филиала на " Спешна помощ ", оборудвана с видеонаблюдение и отдалечена информационна система с медицинския екип. Но в града са нужни защитни дрехи за многократна приложимост за медиците.

Спешен ремонт пък е почнал в болничното заведение в Дупница, където се лекуват трима инфектирани. Община Варна отпусна 580 хиляди лева от бюджета за потребностите на МБАЛ " Света Анна “. В Карнобат строителна компания е ремонтирала гратис болничното заведение, с цел да се обезпечат 15 кревати за интензивно лекуване и още 25 - за пациенти с леки и приблизително тежки случаи.

В Казанлък към този момент са поръчани 3 респиратора за МБАЛ „ Д-р Христо Стамболски ”. Единият ще бъде закупен със средства от бюджета на общината, а другите два - с дарения, заяви кметът Галина Стоянова.

Най-голямата болница в област Велико Търново - МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов " ще получи безплатно от „ ПРЕСТИЖ-96 “ АД 2 апаратa за изкуствена белодробна вентилация и 2 монитора на водещи европейски производители. Дарението, осъществено със съдействието на кмета на община Велико Търново и ръководител на управителния съвет на НСОРБ Даниел Панов, включва и средства за закупуването на медикаменти, консумативи и защитни средства за лекарите в болничното заведение и е на стойност 50 000 лв..

От НСОРБ напомнят и жестът на най-хубавия български тенисист Григор Димитров, който подари респираторни апарати на болничното заведение в родния си Хасково за битка с пандемията с ковид.

В изключителната обстановка община Добрич е подготвена да поддържа с 50 000 лева Многопрофилната болница за интензивно лекуване, заяви кметът Йордан Йорданов.

Общинските съветници и кметския екип на община Генерал Тошево одобриха решение да подкрепят с 20 000 лева добричката болница. Община Генерал Тошево има 3,30% от капитала на МБАЛ - Добрич АД, като след закриване на общинската болница в града, лечебното заведение е една от главните други възможности за стационарно лекуване на жителите на общината, изясни кметът Валентин Димитров.

В акцията за болничното заведение в Добрич се включи и 10-годишният Божидар Христов, който подари спестените си 62 лева за тротинетка, а второкласникът от свиленградското учебно заведение „ Иван Вазов “ Джем Ариф Едже занесе в локалната болница 174 лв..

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на изключително състояние, целящ ограничението на разпространяването на коронавирусна зараза и болестта, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на опазването на здравето са въведени редица ограничаващи ограничения в обществения и икономическия живот. Стриктното съблюдаване на напътствията на специалистите и Националния спешен щаб ще предотврати разрастването на епидемията. 
Пазете себе си и се грижете за околните си!

Спазвайте хигиеничните наставления и помнете:
- избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица;
- избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенични правила във връзка с хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения

Останете си вкъщи!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР