29 юни е Петровден. Празнуват всички, които носят имената Петър,

...
29 юни е Петровден. Празнуват всички, които носят имената Петър,
Коментари Харесай

Петровден е - празнуват Петър, Павел и Камен

29 юни е Петровден. Празнуват всички, които носят имената Петър, Павел, Петрана, Полина, Павлина, Петя и Камен. Днес църквата уважава паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел, известни като „ първовърховни престолници и космополитен учители ".

Заради ревностното разпространяване на християнството те са претърпели доста премеждия и гонения. Според евангелския роман Христос повикал двамата братя да тръгнат след него и те го следвали до деня на неговото Възнесение.

Свети Петър е божествен ключар и страж на райската градина. Неговият по-голям брат близнак свети Павел пуска светкавици и възпламенява снопите на равнищата. Може да провокира горски пожари, градушки и наводнения.

Оттук и поверието, че празненствата на Петровден служат за предотвратяване от огън, пожар, мълния и градушка. На този ден се коли жертвено животно в чест на светците - нормално петел.

29 юни е и празникът на българските занаятчии.

Петър се е казвал Симон, само че получава новото си име, което значи " камък ", от Иисус Христос. След Възнесението Петър разпространявал християнството в Сирия, Кападокия, Галатия и Понт. Преданието твърди, че умрял страдалчески поради вярата си дружно с Павел.

Апостол Павел не е от кръга на Христовите възпитаници. Роден в Мала Азия, той бил велзевул - член на еврейска фракция, която преследвала християните. На път за Дамаск имал неизмеримо привидение, от което изгубил зрението си, и чул Божия глас от небето. След като се излекувал, той се покръстил и станал ревнив пропагандатор на християнската религия. Наречен е " деятел на езичниците ". Проповядвал в Антиохия, Киликия, Кипър, Галатея, Ефес, Атина, Македония, Коринт, Испания.

Завършил живота си в Рим на 29 юни 67 година. В Новия завет на Библията са поместени 14 негови послания до новопокръстени във вярата, в които коментира християнските полезности и разпоредбите на църковния живот.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР