29 юни е национален дан за безопасност по пътищата в

...
29 юни е национален дан за безопасност по пътищата в
Коментари Харесай

Лятото дойде, катастрофите зачестяват

29 юни е народен дан за сигурност по пътищата в България. " Датата не е определена инцидентно. В последните години отчитаме, че летните месеци са най-тежките във връзка с пътния травматизъм. Точно в този момент се ускорява трафикът и на непознати жители, преминаващи през нашата страна ", изясни пред Българска национална телевизия Росен Рапчев - специалист в Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата ".

В последните години институциите работят задълбочено по тематиката за сигурността на придвижването по пътищата. Безспорно значимо е обаче да осъзнаем, че всеки един от нас носи отговорност за тази сигурност, сподели Рапчев.

Статистиката за относителната разлика в броя на починалите вследствие от ПТП в Европейския съюз в интервала 2010-2018 демонстрира, че България не е на последно място /с най-вече починали - б.а./, уточни Рапчев и добави, че това не е успокоително, несъмнено, само че демонстрира, че работата в посока на повишение на сигурността дава резултати.

Съветът на специалиста на прага на туристическия сезон е всички жители да съблюдават разпоредбите.

" Нека бъдем толерантни. Не можем да чакаме всички да са толерантни към нас, а ние да не даваме нищо. На този прекрасен ден всеки един от нас може да си каже: аз мога да бъда по-добър ", прикани Рапчев.

Той напомни, че на задните седалки в автомобила би трябвало пасажерите да бъдат с колани. Той прикани още веднъж водачите да съблюдават разпоредбите, да потеглят отпочинали на път, да плануват по-засиления трафик, да бъдат в действителност толерантни и по-добри.

" Тази година сме се насочили към четири съществени тематики. Това са телефонът, разсейването, скоростта, коланите и сигурността в градските условия ", изясни Рапчев.

Изключително значимо е водачите да са съсредоточени, безапелационен беше специалистът. Тръгвайки на път, те би трябвало да са отпочинали. Водачите би трябвало да преценяват скоростта на придвижване.

" Хората би трябвало да считат, че сигурността на придвижване е извънредно значима ", сподели той.

В градската среда най-уязвимите участници в придвижването са пешеходците, велосипедистите и водачите на електрически тротинетки. В Закона за придвижване по пътищата водачите на електрически тротинетки се оприличават на велосипедисти. За тях е доста значимо да ръководят тротинетките с каски и да са снабдени със светлоотразителни детайли. Когато няма велоалеи, те би трябвало да се движат тук-там на пътищата, където скоростта на придвижване е до 50 км/ч. Абсолютно е неразрешено да се движат по бус лентите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР