29-годишната жена, убита при атаката в Северна Ирландия, определена като

...
29-годишната жена, убита при атаката в Северна Ирландия, определена като
Коментари Харесай

Убитата при атаката в Северна Ирландия е журналист

29-годишната жена, убита при офанзивата в Северна Ирландия, избрана като терористична, е журналистката Лайра Маккий, съобщи Би Би Си. Тя е била ранена при нападението с взривни субстанции, след което е откарана в болница и там е умряла. 

Атаката беше осъществена в предградие на северноирландския град Лондондери. Полицията дефинира случая като терористичен акт. Започнало е следствие за преднамерено ликвидиране. Нападателите са хвърляли бутилки със запалителна примес.

През последните месеци в област Ълстър, която е разграничена на протестантска и католическа, се ускори интензивността на радикалните сили. Обстановката е напрегната и поради нерешения въпрос за бъдещия граничен режим след Брекзит.

Лайра Маккий е създател, писал за известни издания като The Atlantic и Buzzfeed, показва локалният източник The Irish Times. Той цитира Марк Хамилтън - асистент основен служител на реда, който споделя, че терористичната организация " Новата ИРА " най-вероятно стои зад съдбовното нахлуване. Хамилтън е декларирал на конференция тази заран, че полицията счита, че нападението е осъществено от " прилагащи принуждение дисидентски републиканци ".

Маккий е публицист от Белфаст, неотдавна тя се е преместила да живее в града с колегата си. Работила е като редактор за основания в Калифорния новинарски сайт Mediagazer - издание, отразяващо медийната промишленост. През 2016 година списание " Форбс " я посочва една от младите личности в региона на медиите, които да бъдат следени, в категорията " 30 под 30 ". Работила е по нова книга, която е трябвало да бъде издадена през 2020 г. 

Сиймъс Дули от Националния съюз на публицистите в Северна Ирландия съобщи, че организацията му е " шокирана от убийството на публицист със храброст, жанр и честност ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР