29-годишната активистка, защитничка на правото да се носи оръжие Мария

...
29-годишната активистка, защитничка на правото да се носи оръжие Мария
Коментари Харесай

Арестуваната в САЩ рускиня - приказка за секс, измами и шпионаж

29-годишната активистка, защитничка на правото да се носи оръжие Мария Бутина, обвинена, че е съветски скришен сътрудник, евентуално е контактувала със сътрудници на Кремъл, до момента в който е живеела в Съединени американски щати. Това разгласи през вчерашния ден прокуратурата, обвинявайки Бутина, че е употребила секс и машинация, с цел да си построи връзки с авторитетни хора.

Мария Бутина е била снимана от ФБР да вечеря на четири очи със обвинен в шпионаж съветски посланик в седмиците преди заминаването му от Съединени американски щати предишния март. Освен това е разполагала с контактите на хора, които проверяващите считат за чиновници на съветската Федерална работа за сигурност (ФСС), наследница на Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

Обвиненията допълват облика на рускинята, за която министерството на правораздаването твърди, че скрито е основала неофициални канали за връзка с Кремъл, че се е внедрила в американски политически организации като Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие и е събирала информация за почитан съветски чиновник, на който е докладвала, написа Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Според прокуратурата тя е имала интимна връзка с американски политически функционер и е предложила секс на различен против пост в организация със специфични ползи. В правосъдните документи не са посочени имената нито на лицата, нито на организацията.

Бутина я чака развой по обвинявания в скрит план и шпионаж в интерес на Русия. По време на правосъдно съвещание през вчерашния ден тя пледира, че е почтена, а заради заплаха от бягство съдията Дебра Робинсън постанови оставането й в ареста, до момента в който трае делото. След съвещанието юристът на Бутина Робърт Дрискол съобщи пред публицисти, че клиентката му почита решението на съда, само че е безусловно несъгласна с него.

"Тя знаеше, че против нея от месеци се води престъпно следствие и не опита да избяга ", сподели Дрискол, акцентирайки, че Бутина не е съветски сътрудник, а "млада студентка, която се пробва да се развива в Съединени американски щати ".

Позовавайки се на връзките й с разузнаването, държавното управление разгласи, че юридическият статут на Бутина в Съединените щати е учреден на "измама ", защото студентската й виза и записването й в американски университет били прикритие за тайната й активност. Освен това имало огромен риск тя да избяга от Съединени американски щати.

Бутина бе задържана през уикенда, откакто се появили признаци, че има желание да напусне региона на Вашингтон, а евентуално и страната. Договорът за наем на квартирата й изтичал по-късно този месец, движимостите й към този момент били приготвени по времето на ареста, била подала и молба за виза, позволяваща й да пътува от и за Съединени американски щати.

От материалите по делото се схваща, че "като се изключат американците, които се е пробвала да употребява и да им въздейства ", персоналните й връзки са единствено с хора от Русия. "Тя има сериозен претекст да избяга ", съобщи на съвещанието помощник-федералният прокурор Ерик Кенърсън.

Той разкри, че държавното управление е било мощно обезпокоено Бутина да не опита да избяга от Съединени американски щати, употребявайки съветски дипломатически здания и транспортни средства. В подобен случай американските управляващи биха били безсилни да я спрат поради отбраната, която обезпечава дипломатическия имунитет. Съединените щати нямат контракт за екстрадиция с Русия, отбелязва Кенърсън.

На съвещанието прокурорите демонстрираха фотография, на която Бутина вечеря с човек, който съгласно тях е обвинен във връзки с съветското разузнаване. Освен това те цитираха открити в дома й бележки, в които се загатва вероятно предложение за работа от ФСС. Отбелязаха и че е била фотографирана в наличието на съветски дипломати, измежду които и някогашният дипломат на Русия в Съединени американски щати Сергей Кисляк.

Прокуратурата уточни, че Бутина е считана за сътрудник под прикритие и от съветския чиновник, с който е контактувала. Открити от ФБР негови текстови известия демонстрират, че той я е сравнявал с Анна Чапман - задържаната през 2010 година рускиня, депортирана след това вследствие на замяна на пандизчии.

През март 2017 година, откакто Бутина влезе в новините, съветският чиновник написал: "Поклонниците ти към този момент молят ли те за подпис? Ти засенчи Анна Чапман. Тя позираше с револвери играчки, а теб те демонстрират с същински ".

Бутина и служителят си пишели непосредствено в Туитър. Писали си и месец преди американските президентски избори, когато Бутина декларирала, че схваща, че "всичко би трябвало да бъде умерено и деликатно ".

Разговаряли и на 20 януари 2017 година, когато Бутина изпратила на служителя своя фотография, на която се намира покрай Капитолия на Съединени американски щати на деня, в който Доналд Тръмп встъпи в служба като президент. Служителят написал: "Ти си самоуверено момиче! Какво мога да кажа! ", а Бутина дала отговор: "Добри учители! ".

Властите не назоваха съветския чиновник, само че на вчерашното правосъдно съвещание Дрискол съобщи, че това е Александър Торшин - някогашен народен представител, който в този момент заема висок пост в Централната банка на Руската федерация.

Торшин, който през 2012 година стана доживотен член на Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие, фигурираше в групата на съветските олигарси и чиновници, против които финансовото министерство на Съединени американски щати вкара наказания поради връзките им с съветския президент Владимир Путин и ролята им в "осъществяването на злонамерените дейности на Русия ".

По време на съвещанието Дрискол съобщи, че Бутина е станала "известна " в Русия с активността си на бранител на правото да се носи оръжие, преди да пристигна в Съединени американски щати, и е развила законни връзки с оръжейната асоциация посредством тази си активност и чрез Торшин, който юристът разказа като неин наставник. Асоциацията не разяснява обвиняванията против Бутина.

Дрискол дефинира делото против нея като "маловажно " и увери, че прокуратурата бърка с догатката си, че в този момент тя ще избяга от страната. Той акцентира, че Бутина е съдействала на Комитета по разузнаването към Сената на американския Конгрес, че е била отразена извънредно в детайли в медиите и претърсена по издадена против нея заповед преди месеци, само че не се е пробвала да напусне Съединени американски щати.

Дрискол разкри, че Бутина е предложила да помогне на държавното управление по друго водено от федералната прокуратура следствие в Южна Дакота против нейния другар, именуван в правосъдните материали "Американец номер едно ".

Прокуратурата удостовери в съда, че има такова следствие, само че не разкри спомагателни детайлности, с изключение на обстоятелството, че то не е обвързвано с обвиняванията, повдигнати против Бутина във Вашингтон.

Твърденията на прокурорите са, че Бутина е употребила връзката си с неназования американски политически функционер, с който са живеели дружно, "просто като нужен аспект " на тайните си действия в интерес на Русия.

Властите обявиха, че връзките с него не трябва да бъдат обсъждани като "силна връзка " със Съединени американски щати, акцентирайки че тя е "предлагала секс и на човек, друг от "американец номер едно ", в подмяна на позиция в лобистка организация ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР