29-годишна жена, компютърен специалист и учен, обра овациите по света

...
29-годишна жена, компютърен специалист и учен, обра овациите по света
Коментари Харесай

Кейти Боуман - момичето зад снимката на черната дупка

29-годишна жена, компютърен експерт и академик, обра овациите по света за помощта си при създаването на логаритъма, посредством който бе направена първата в историята фотография на черна дупка във Вселената.
 Ето първата действителна фотография на „ сянката “ на черна дупка
Името ѝ е Кейт Боуман. Д-р Бауман управлява създаването на компютърната стратегия, която направи софтуерния пробив.

Благодарение на него в сряда обсерваторията Event Horizon Telescope - виртуална радиочиния, огромна колкото Земята - показа първата фотография на  " сянка " на черната дупка във Вселената. Свръхмасивната черна дупка е в центъра на галактиката M87.

Забележителната фотография демонстрира ореол от прахуляк и газ на 500 милиона трилиона километра от Земята.

Доскоро сходно нещо е считано за невероятно.

Тя качва фотографията на преносимия компютър си и я споделя във Facebook. " Гледам и нямам доверие на очите си, до момента в който първата фотография на черна дупка, която в миналото съм правила, е в развой на реорганизация ", написа тя към нея.

Д-р Боуман стартира да създава логаритъма преди 3 година Тогава още е студентка в Масачузетския софтуерен институт (MIT), където управлява плана, подпомаган от екип от Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект към Харвардския университет и обсерваторията „ Хайстак “ към MIT.

За часове Кейти се трансформира в сензация. Името ѝ е във всички интернационалните издания. А демократът от Ню Йорк Окасио Кортес съобщи, че Боуман " би трябвало да заеме своето място в историята ".

Приветстват я и от нейния университет - MIT, и от лабораториите, подкрепяли я през годините.

Самата тя не мисли, че е единствената, заслужаваща похвали. Екипът до нея заслужава също толкоз огромно самопризнание. Той включва 200 учени. " Никой от нас не би могъл да го направи самичък ", споделя тя пред CNN.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР