29 февруари 1504 г. е бил късметлийски ден за Христофор

...
29 февруари 1504 г. е бил късметлийски ден за Христофор
Коментари Харесай

Как едно затъмнение спаси Христофор Колумб и моряците му от гибел

29 февруари 1504 година е бил късметлийски ден за Христофор Колумб. Освен че е спомагателният ден във високосна година, на тази дата имало и цялостно лунно затъмнение, почернило нощното небе на Карибите. Легендите описват, че великият мореплавател съумял да се откопчи от туземците като ги сплашил със страховитата история за ядосаните богове, които предизвестяват локалните, че би трябвало да се отнасят с хората му уместно.
Според документи, чието авторство се приписва на сина на Колумб – Фердинанд, до разказването на фантасмагории се стигнало, тъй като напрежението сред моряците и локалното население на Ямайка арауаки взривоопасно се сгорещило. Колумб и екипажът му заседнали на острова от средата на 1503 година Причината – настъпление на морски червеи, които безусловно изяли части от корабите на пришълците. Първоначално локалните се показали като общителни домакини, само че след повече от половин година доставяне на гостите с храна, търпението и гостоприемството на арауаките почнали да се изчерпват.
Предполага се, че нещата се влошили, откакто половината от екипажа се разбунтували. Моряците вилнеели и негодували, дори жертва на гнева им паднали няколко почтени поданици, а други били ограбени. Изправен пред вероятността за апетит, защото доставките на спомагателна храна били спрели, Колумб измислил талантлив проект да избави кожата си.
За негово благополучие всички европейски моряци по това време са били оборудвани с сборник, съдържащ астрономически таблици за интервала 1475-1506 година Съставен от великия немски математик Йохан Мюлер декор Кьонигсберг – прочут също като Региомонтан – документът предоставял жизненоважна информация за придвижванията на Слънцето, Луната, планетите и звездите.
Бърз взор към алманаха в края на февруари 1504 година и Колумб към този момент знаел, че следва цялостно лунно затъмнение. Приближавайки се до вожда на Арауак, Колумб декларирал, че неговият християнски господ се е разгневил от нежеланието на локалните да нахранят гостите си и ще заличи цялостната луна в символ на своето неодобрение.
Легендата споделя, че когато лунното затъмнение настъпило в точното време, посочено от Колумб, обхванатият от суматоха водач помолил за амнистия и заречен да успокои християнския господ, като нахрани моряците. Историята споделя, че от този миг нататък на Колумб и екипажа му не липсвало нищо, до момента в който те продължавали да чакат избавителен транспортен съд, който в последна сметка дошъл през юни 1504 година
Трудно е да се откри историческата меродавност на тази легенда. Сигурният факт е един – че на 29 февруари 1504 година над Ямайка е имало цялостно лунно затъмнение. Наричано затъмнението на Колумб, това фамозно астрономическо събитие е въодушевило голям брой измислени епизоди, в това число и този от романа на Марк Твен от 1889 година „ Един янки в двора на крал Артур “, в който основният воин се измъква от изгаряне на клада като предсказва слънчево затъмнение.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР