281 са били ВИП клиентите на Корпоративна търговска банка преди

...
281 са били ВИП клиентите на Корпоративна търговска банка преди
Коментари Харесай

В КТБ държали с тайни досиета 281 ВИП-ове - съдии, министри, спецченгета

281 са били ВИП клиентите на Корпоративна комерсиална банка преди рецесията с трезора от средата на предходната година. Екипът на Цветан Василев е правил специфични досиета на персоните, които са получавали по-висока рента на депозитите от нормалната, написа 168 часа. Сред тях са сегашни и някогашни депутати, министри, съдии от Върховния административен и Върховния касационен съд, членове на бордове, шефове на огромни компании, членове на УС на Българска народна банка, шефове на спецслужби, кметове, както и техни родственици.

Очевидно в КТБ са се готвели за всяка обстановка, тъй като има странни данни, събрани за клиентите - партийна принадлежност, смяна на поста, фамилни връзки и така нататък

Изданието получило два листата от свои източници часове откакто парламентарната комисия огласи 150-те страници отчет за КТБ. В този документ липсват описи. Единият лист е обстоен екселски файл с имената на хората. Във втория те са подредени и по партийна принадлежност и даже са оцветени по партии.

поред осведомени всичко това е дело на хора от висшия мениджмънт от КТБ, само че към този момент няма публично удостоверение. Източници даже считат, че персонално Цветан Василев е одобрил кои имена да "изтекат " посредством описите. Те наподобяват повече полицейски, а не кредитни досиета, каквато е нормалната процедура на банковите институции у нас.

Администрацията на Цветан Василев е водила прецизно лист кой кой е от ВИП клиентите им. Описани са постовете им, даже кариерното развиване - по кое време са били освободени или издигнати, както и депозитите на децата, съпрузите и родителите им. Срещу всяко име се цитират роднинските взаимоотношения с високопоставените персони, с цел да не се объркат инцидентно бъдещите читатели.

В базата с данни те са били класифицирани по принадлежност към партии, съдилища и браншове. Има лист, в който хората от Българска социалистическа партия са оцветени в алено, десните в синьо, герберите в наситено жълто.

От описите се вижда, че даже се е водела и статистика в кой миг по какъв начин се трансформира положението на ВИП клиентите.

Срещу имената им има и други детайлности - адрес и телефон.

Не е ясно защо е било належащо на КТБ да поддържа цялата тази статистика. В нито една българска банка не желаят от клиента информация за деца, съпрузи и родители.

Въпреки че разполага с имената от ВИП листата на банката, "168 часа " не ги разгласява напълно умишлено.

В обстановката на в действителност банкрут на КТБ и почналото дело за източването й - и Цветан Василев, и всички, които са проспали рецесията в КТБ или са помогнали тя да полети към дъното, се пробват да се възползват и да наклонят везните, пускайки следена информация за клиенти и покупко-продажби. Така в един кюп са вкарани клиенти, които фактически са се възползвали от постовете и въздействието си, както и други, които са употребили банковите услуги на КТБ, мислейки, че това е естествена финансова институция.

Прави усещане също по този начин, че в описите не участват хора, за които стана обществено ясно, че са имали депозити с преференциални лихви в банката. Това значи, че или данните са мощно манипулирани, или че има още един лист с още по-специални ВИП клиенти на КТБ.

След разбор и диалози с хора от листата се откри, че в двата листата са смесени инвеститори, които фактически са получили високи лихви по неразбираеми правила на банката. Има обаче и имена, които демонстрираха документи, че в никакъв случай не са били във базата с данни на ВИП клиенти.

Така да вземем за пример един от клиентите към този момент повторно се явява в лист с държавни предприятия, които са държали парите си в КТБ. Първият път е пуснат от седмичник, непосредствен до Цветан Василев. Оказва се, че с името му някой съзнателно злоупотребява и той подозира, че причина е да бъде ударена брачната половинка, която е известно име. Мъжът е бил в действителност началник на ръб на държавна компания, само че в никакъв случай не е подал парите й в КТБ, а в две непознати банки в България. Той позволява, че след години е допустимо последващи управления да са избрали този трезор. Това естанало при ръководството на Пламен Орешарски.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР