28 спортни деятели и публични личности се подписаха под отворено

...
28 спортни деятели и публични личности се подписаха под отворено
Коментари Харесай

28 спортни деятели обвиняват здравния министър в неадекватност

28 спортни деятели и обществени персони се подписаха под отворено писмо, с което упорстват да бъде преразгледана на министъра на опазването на здравето Костадин Ангелов от 25 ноември за въвеждане на краткотрайни по-строги противоепидемични ограничения. То е адресирано както до здравния министър, по този начин и до министъра на младежта и спорта Красен Кралев и през днешния ден ще бъде импортирано в деловодствата на двете ведомства.

Инициатор е треньорът по плуване и водна топка в КВС " Бургас " Михаил Попов, а апелът му е подсилен от редица известни имена в света на спорта. Сред тях са някогашният баскетболен национал и сегашен треньор Дечо Коешинов, участвалият на две олимпиади (Сеул `88 и Барселона `92) някогашен плувец и сегашен треньор Георги Михалев, двукратната параолимпийска вицешампионка в мятането на диск (Пекин `08 и Лондон `12) и сегашен треньор по лека атлетика за спортисти с увреждания Стела Енева и международният рекордьор в маратонското плуване Цанко Цанков.

Всички те се сплотяват към тезата, че цялостната възбрана за осъществяване на спортни мероприятия за деца до 18-годишна възраст е " недобре обоснована и несъответстваща " . Призивът е да бъдат позволени подготвителните занимания за малолетни навън и в плувните басейни, както и да бъде разрешено потреблението на басейните и спортните площадки от деца със специфични потребности и от лица, спортуващи по лекарско наставление.

Писмото приключва с персонално гледище към министър Ангелов и министър Кралев : " Да опишете в тази и отсега нататък във всяка бъдеща заповед или различен акт, с който засягате прекомерно значими публични и цивилен права и ползи, и да изредите съответните претекстове, причини и измерими цели, кореспондиращи с настоящи и безспорни научни знания в приложната сфера, от които се водите в тази си управническа интензивност! "

 

Ето и цялостния текст на писмото:

 

" ОТВОРЕНО ПИСМО

До
господин Костадин Ангелов, министър на
опазването на здравето на Република България,

Копие до
господин Красен Кралев, министър на младежта и
спорта на Република България,
                                  
Уважаеми господа министри,

Ние, треньори, спортисти, учители и родители на спортуващи деца, сме безспорно доста по-загрижени от всеки различен за здравето на нашите деца, и освен за тяхното здраве, и като такива чакахме с изключително внимание дейностите, които ще бъдат подхванати от овластените органи, спешния щаб и съответно от Вас, във връзка с настоящата обстановка в региона на публичното здраве, обвързвана с печално известната зараза от COVID-19.

Известен оптимизъм ни даваха предишни изказвания на Министър ръководителя, Бойко Борисов по отношение на недопустимостта на вероятно „ затваряне на страната “, само че даже явно компромисната Ваша заповед (РД-01-677/ 25.11.2020г.) оценяваме като недобре обоснована и несъответстваща, изключително във връзка с касаещите спорта и спортните мероприятия текстове, в частност - точка 9 от заповедта. Безспорно от десетилетия и дори от епохи е смисъла на спортната и физическа интензивност за персоналното и публичното здраве, а оттова и за благосъстоянието на страната и обществото.  

Дори да приемем, че за някои типове групов или контактен спорт, които се упражняват в затворени пространства, както и за обществените спортни събития (турнири, надпревари, мачове и др.) предвид на ограничението на обществените контакти и опцията за предаване на ковид и/или друга болест, което е евентуално издирван резултат от тази заповед, може да се извлече някакъв рационален мотив, то във връзка с спорта навън, изключително „ подготвителните мероприятия “ примерно в група до 15 индивида, самостоятелните дисциплини, както и за плувните спортове, практикувани в закрити плувни басейни, считаме че  наложеният цялостен „ локдаун “ е в несъгласие със здравословните цели, познание и причини.

Като се има поради, че огромна част от плувните басейни, а и други спортни уреди са публични (т.е. сходството им с нужните санитарни стандарти може елементарно да се реши и управлява от профилираните служби и лица) разполагат със модерни и ефикасни уреди за филтриране и стерилизация, поддържа се високо хигиенично равнище на средата и оферират опция за съблюдаване на предложената отдалеченост, а плуването е потвърдено благоприятстващ респираторните функционалности и имунната система, и даже е лековит за сходни болести спорт!

На 26 ноември, единствено ден, откакто оповестихте Вашата заповед, Световната здравна организация започва акция „ Всеки ход е от голяма важност “ със препоръки за повече излизане на въздух и повече физически извършения, като значима част от поддържането на физическо и психическо здраве по време на пандемията от коронавирусa. Очевидно, ограниченията към прекратяване на каквато и да е спортна интензивност са диаметрално противоположни даже на рекомендациите на висшата институция в региона!

Затова, по изложените нагоре наши съображения, настояваме:

•    Да бъдат позволени подготвителни занимания навън и в плувните басейни;

•    Да разрешите потреблението на басейните и спортните площадки от деца със специфични потребности и от лица, спортуващи по лекарско предписание;

•    Да опишете в тази и отсега нататък във всяка бъдеща заповед или различен акт, с който засягате прекомерно значими публични и цивилен права и ползи, и да изредите съответните претекстове, причини и измерими цели, кореспондиращи с настоящи и безспорни научни знания в приложната сфера, от които се водите в тази си управническа интензивност!

 

С почитание:  

1.    Михаил Попов – Треньор по плуване и водна топка
2.    Евгени Джимертов- Треньор по плуване и водна топка
3.    Иван Попов – Треньор по плуване
4.    Хариета Гарибян – Треньор по плуване
5.    Дечо Коешинов – Треньор по баскетбол
6.    Веселин Владев- Треньор по баскетбол и преподавател по физическо образование
7.    Георги Михалев – Участник на две олимпиади и нееднократен рекордьор по плуване
8.    Пепа Стойкова- Учител и треньор по плуване
9.    Константин Христов- Треньор по плуване
10.    Кремена Магриотова – Треньор по плуване
11.    Светозар Владков – Треньор по водна топка
12.    Деси Грозева - Организатор спортни действия
13.    Красимир Костадинов- Треньор по плуване
14.    Теодора Янева – Треньор по плуване
15.    Стела Енева- Треньор по лека атлетика в Спортен клуб за хора с увреждания „ Джавелин “
16.    Михаил Цонков – Съдия и треньор по ММА
17.    Цанко Цанков – Световен рекордьор по плуване
18.    Иво Танев – Тв водещ
19.    Мария Добрева – Треньор по плуване
20.    Борис Борисов- Треньор по футбол
21.    Валентин Николов - Състезател и треньор по ветроходство
22.    Антон Михайлов – Треньор по плуване и триатлон; Първият българин международен първенец по плуване за ветерани, нееднократен първенец и рекордьор
23.    Георги Калинов – Треньор по плуване
24.    Кристиян Киров – Световен и европейски вицешампион по джетски и нееднократен народен първенец
25.    Маргарита Бобчева – Треньор по плуване
26.    Диляна Франц – Треньор по плуване
27.    Сергей Караджов – Треньор по водна топка
28.    Александра Демирева – Треньор по плуване "

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР