28 от общо 258 млекопреработвателни предприятия в България произвеждат имитиращи

...
28 от общо 258 млекопреработвателни предприятия в България произвеждат имитиращи
Коментари Харесай

28 млекопреработватели от 258 не влагат мляко в продуктите си

28 от общо 258 млекопреработвателни предприятия в България създават имитиращи артикули, излиза наяве от регистъра на предприятията, произвеждащи храни от скотски генезис.
В листата на млекопреработвателните предприятия, в колоната "Забележка " са посочени кои предприятия са декларирали, че създават млечни имитиращи артикули.
Да изберат дали ще произвежат същински млечни храни или такива с вложено палмово масло, бе задължението на предприятията, въведено с промени в Наредбата за хигиената на храните.
Това условие е в действие от 19 юли и на производителите бе дадена опция сами да дефинират какви храни ще създават.
"Спазването на това условие на наредбата ще бъде включено в обсега на контрола от инспекторите от Българската организация за сигурност на храните ", обясниха от организацията пред "24 часа ".
С друга смяна земеделският министър Румен Порожанов наложи възбрана на насипната продажба на сирене, съдържащо палмово масло. Изменението бе написано в наредбата за условията към млечните артикули и с него се дават 6 месеца на производителите да приведат продуктите си към новите правила. Срокът стартира да тече на 9 юли.
Досега тези артикули можеше да се продават на грамажи на специфични точки в магазините. Тази процедура ще отпадне с промените, т.е. продуктите с палма ще се оферират единствено пакетирани на обособени щандове с надпис "Имитиращи артикули ".
Измененията са поредна стъпка на министерството към поощряване и поддръжка за българските производители и консуматори.
В претекстовете за смяната бе посочено, че имитиращите артикули би трябвало да бъдат ясно класифицирани като такива. Въпреки че в наредбата и преди имаше критерии за установяване на "мляко " и "млечни артикули " и техни производни, се срещаха случаи на заобикаляне на наредбите, открити при инспекции на Агенцията по храните.
Наскоро земеделският министър Румен Порожанов разгласи, че в една мандра няма да може да се създават по едно и също време същинско сирене и артикул с палмово масло. Новото условие е записано в наредбата за хигиената на храните и сега е в процедура на публично разискване.
"Искаме да пресечем опциите да се спекулира с качеството, когато се афишира, че е млечен артикул, а вътре има растителни мазнини ", изясни министърът.
Според него не може да се назова сирене артикул, в който има литър-литър и половина мляко, а останалото е палмово масло.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР