28 известни художници и скулптори в изложбата Паралелни светове“ представя

...
28 известни художници и скулптори в изложбата Паралелни светове“ представя
Коментари Харесай

28 майстори в изложба „Паралелни светове“

28 известни художници и скулптори в изложбата „ Паралелни светове “ показва известният пловдивски създател Атанас Карадечев. В нея са включени произведения на проф. Георги Чапкънов – Чапа, проф. Вихрони Попнеделев, проф. Бисер Дамянов, Вълчан Петров, Чавдар Петров, Снежана Славова и други

„ Реших, че в първата галерия, на която съм куратор, би трябвало да включа произведения на тези създатели, тъй като са стойностни, от дълго време потвърдили се във времето и оставят диря в българското изкуство “, споделя Атанас Карадечев. Той посочи, че изложбата е първа за новата изложба „ Marina Franzetti “ в културната столица на Европа.

В нея ще бъде показан портрет на превъзходния публицист и драматург Станислав Стратиев – дело на проф. Георги Чапкънов. Сред пловдивските създатели, които ще изложат свои платна са живописците Иван Чакъров, Недко Итинов, Ваня Итинова, Христо Жеков, Александър Димитров и други Нови мозайки ще показват Владимир Дамянов и Дамян Дамянов. 10 свои пластики ще показа и самият ваятел, които ще добавят атмосферата в новото арт пространство.

„ Радвам се, че изтъкнати създатели откликнаха на моята покана, за което им благодаря от сърце “, добави Атанас Карадечев.

Изложбата ще бъде открита на 10 май 2022 година от 18.30 часа в изложба „ Marina Franzetti “ на ул. „ Май “ 2а (до РТВЦ – Пловдив). Арт центърът носи името на пловдивската дизайнерка Марина Францети, която е приключила АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “.

Атанас Карадечев е ученик на Художествената гимназия в Казанлък, след което приключва статуя във Великотърновския университет. Специализирал е при проф. Георги Чапкънов и проф. Емил Попов. От 1989 година е преподавател по статуя в Националната художествена гимназия „ Цанко Лавренов “, а по-късно и в Сценични фрагменти – Пловдив (дн. Национална гимназия за театрални и екранни изкуства). От 80-те години до през днешния ден показва творбите си в изложения в Швейцария, Австрия, Германия, Финландия, Франция, Италия, Гърция, Чехия, Венецуела и други Имал е съществено присъединяване на търг в Цюрих дружно с създатели, като Албрехт Дюрер, Виктор Вазарели, Хуан Миро, Пабло Пикасо, Хенри Мур, Ян Мюрер и други Атанас Карадечев е създател на десетки статуи и барелефи на известни персони. Сред емблематичните му произведения е скулптурата на известния български банкер и политик Атанас Буров във Варна, 9-метровият монумент на полк. Борис Дрангов, направен от мрамор и метал във формата на щик и ситуиран на мястото, където се е позиционирал 9-ти Пехотен пловдивски полк. Сред известните произведения на Атанас Карадечев е Паметникът на благодарността, построен през 1998 година в символ на благодарност на българските евреи, избавени по време на Втората международна война от пловдивчани. Само преди 6 месеца в Куклен бе открита пластичната му комбинация „ Коса “ във връзка 20-та годишнина от основаването на общината и дарена от КЦМ 2000 Груп. В началото на годината в Златоград бе инсталирана статуя на гайдарче с височина 1,60 м. През април 2022 година бе открит бюст на поета Христо Смирненски в гимназията по жп превоз, която носи неговото име в Карлово. Дело на Карадечев е и барелефът на Светите братя Кирил и Методий в двора на Посолството на България в швейцарската столица Берн и доста други.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР