28-годишната българка Микаела Мокка е дизайн мениджър. От 4 г.

...
28-годишната българка Микаела Мокка е дизайн мениджър. От 4 г.
Коментари Харесай

Българка в Милано: За пазаруване се чака по 4 часа, през 15 минути се чуват линейки

28-годишната българка Микаела Мокка е дизайн управител. От 4 година работи в Милано – столицата на провинция Ломбардия, най-тежко засегнатият от ковид регион. Потърсихме я, с цел да разберем по какъв начин живеят, какви са страховете и очакванията на хората там, където до през днешния ден са инфектирани 80 600 души, а над 8200 са умряли.   
Как сте, Микаела, здрава ли сте?
Физически съм добре, душевен стана много мъчно към този момент. Така сме от три седмици към този момент. На 7-ми вечерта излезе декрета, с който не разрешиха да се излиза без причина.  
Постоянно сте у дома, нали?
Да, всеки ден сменят декретите за модула, който би трябвало да имаш, когато излизаш на открито.
Какво значи това?
Например през вчерашния ден беше 26-ти, на 25-ти пуснаха нова декларация, с която можеш да излизаш. Тя е наложителна и в случай че нямаш принтер у дома, би трябвало да препишеш целия текст, да се подпишеш и да я носиш, когато те спрат служители на реда. Мен не са ме спирали, само че мои приятелки бяха спрени и са желали да ги глобяват, тъй като нямаха документ. Всеки ден трансформират и санкцията. Сега е от 400 до 3000 евро. А за хора, които имат ковид и са излезли на открито, може да е налудничаво, само че постановат до 5 години затвор, в който ще влязат, когато се възстановят.
Ако едно семейство са инфектирани, кой ги доставя с артикули от първа нужда?
Пуснали са на всички уеб сайтове телефони за услуги за хора в потребност - може да ти докарат храна от магазините. Молят хората с леки признаци да си останат у дома колкото може повече, в случай че не се постанова да постъпят в болница, тъй като в Бергамо да вземем за пример, напълно покрай Милано, където е епицентъра с най-вече случаи, лекарите споделят, че лечебните заведения може да се окажат най-големите ядра на вируса. 70% от болните в тях са с ковид. Той се предава там на тези, които не са заболели. Линейките и медицинските лица са другите, от които може да се съобщи. Затова молят хората да не бързат да вървят в лечебните заведения. Една другарка имаше над 38 градуса температура и лекарите й споделиха, че би трябвало да изчака 2-3 дни преди да предприеме посещаване в медицински център.
Доста висока температура е това!?
Да, и не знам дали сте чули, само че през вчерашния ден излязоха резултатите от аутопсията на 34-годишно момче в Рим, което умря в събота. Оказа се, че е бил здрав. Казват, че обстановката е много по-сложна. Той е имал в действителност най-лошия вид на вируса и не са очаквали да се стигне до съдбовен край. Казват, че при другите видове ковид явно има подобен, който не зависи дали си млад или възрастен. За жал тук към момента има хора, които се виждат по парковете, по тази причина всеки ден трансформират наредбите. Допреди няколко дни имаше хора, които спортуват на групи на открито, разхождат кучето по 4-ма индивида. Имаше изявленията с лекари, които умоляват да не се вършат тези неща. Не знам дали сте чули какво се случи в Бергамо на 18-ти март!?
Знаем, че там е най-сериозно ситуацията, само че какво се е случило в този ден?
Тогава беше пикът на умрелите. Вечерта на 17-ти март 70 военни камиона изнасяха от града ковчези с умрелите хора, тъй като няма място в гробището и в крематориума. Изнасяха ги в други градове.

/Камионите с мъртъвци от Бергамо/
Имаше доста мощно изявление с един човек, който работи на зелената линия. Разказваше, че това, което се случва в Бергамо, продължава да се случва в Ноди, само че е малко. Ще е доста по-страшно, в случай че се повтори в Милано, тъй като тук са два милиона души. Именно по тази причина приканват всеки ден хората да вземат насериозно обстановката и да не излизат от у дома

/Нямало е място в гробищата, а крематориумите не са смогвали да поемат хилядите ковчези/   
Как минават дните и нощите ви?
Аз, за благополучие, работя. Може би имам шанс, тъй като моята работодателка ми сподели: " Не се притеснявай! Приеми го като една почивка. Когато се събудиш, дай си време да релаксираш. Закусвай добре, по-късно започни да работиш. Направи си обяд, спортувай! ". Аз доста спортувам, най-малко 2 часа дневно, освен за тялото, а и поради мозъка. За мозъка всичко това е доста мъчно, тъй като на всеки 15 минути се чуват коли за спешна помощ - искаш или не, душевен много ти въздейства. Избягвам към този момент да чета статистики, публикации, тъй като всеки ден излизат нови случаи. Например едно изследване от университета в Торино, в което споделят, че би трябвало да се приема доста витамин Д. При направените проучвания на излекуваните се открива, че имат огромно количество витамин Д в тялото.  
Това би трябвало да е превантивна мярка, по този начин ли?
Да. Целта е, в случай че се заразиш, да се понижи резултата на болестта върху организма ти.
Вечер пеят ли по терасите?
Пеят, да. Сега малко по-рядко, не всяка вечер, а няколко пъти на седмица. В неделя вечер в 9 часа всички възпламеняваме свещички, телефони, фенерчета в памет на умрелите, а първоначално концепцията беше да се освети цяла Италия, с цел да се види на спътниците, че е жива.

/В Милано към този момент не всяка вечер пеят от балконите, а светят с телефони, фенечета и свещи в памет на починалите/
Кое пояснение за повода да стигне болестта в Италия до тази сериозна точка звучи най-достоверно за теб, или са поредност от неточности?
Според мен са поредност от неточности. В началото доста изчакаха. Първият инфектиран беше в края на януари, началото на февруари. Липсваше информация, тъй като, в случай че знаеха, че той може да е контактувал с други и те да са носители, по-рано да се затворят градовете. Първият инфектиран в едно малко градче Кодоньо работеше в една компания за внос/износ от Китай. За да се прояви вируса са нужни от 5 дни до 2 седмици. Той може би 2 седмици е контактувал с хора от разнообразни градове. После затвориха Кодоньо, само че вируса се разнесе. На 7-ми вечерта, когато организираха съвещанието, всички бяхме на открито. Никой не ни осведомяваше какъв брой съществено е това нещо. Една или две седмици по-късно можеше да се излиза до 6 часа вечерта. Тогава затваряха и питейните заведения, като че ли коронавирусът си взима отмора до 6 часа вечерта и по-късно се демонстрира. Аз също бях на открито и като се прибрах, една другарка ми прати декрета на държавното управление за затваряне на града. Той се популяризира стремително и в неделята имаше фотоси по какъв начин хората се струпват по гарите, с цел да пътуват към родните си градове към Южна Италия. Това също беше неточност - след декрета всички потеглиха да се прибират. Никой не мислеше в този миг за фамилиите си на процедура, тъй като ти се връщаш у вас, с цел да се спасиш, а може да им занесеш вирус. Мои познати ме питаха: " Ти за какво не се прибра, като разбра, че затварят града? "
Аз щях да запитвам същото!?
За този вирус се приказва от февруари, че има болен човек. Аз не мога да мисля за себе си, че ще е по-безопасно за мен, в случай че се прибера при фамилията ми в България, като знам, че може да им навредя. Имах простуда, дори и температура. Не знам дали не съм имала вирус и съм го изкарала.

/Микаела/
Говорят за този вирус, че може да си го изкарал, само че нямаш имунитет към него. Във фейсбук има много групи, в които започнах в този момент да влизам, и виждам, че се питат дали да си пътуват с кола до България. Според мен това е безумно. Не знаеш какво може да занесеш на страната, на фамилията си, тъй като може да си притежател. В подобен миг съгласно мен не би трябвало да мислиш за себе си, а за общото, за хората. Има тук един случай - съученик на моя другарка на 22 години е хванал вирус, прибрал се у дома, бил единствено притежател, не е бил болен. Заразил майка си и тя е с доста висока температура, а бащата от две седмици е в болница в доста тежко положение. И на мен не ми е елементарно - три седмици сама у дома, да слушаш коли за спешна помощ, да слушаш новините и да си мислиш неприятни неща. Всеки ден се обаждам на дядо ми и го запитвам дали е чистил продуктите, които е купил от магазина.
А за какво би трябвало да се чистят?
Всички по този начин вършат тук - като се приберем от магазина би трябвало да почистим продуктите с дезинфектант и малко водичка. Имаше изявление с едно болно момиче. Тя това изясни, че като си купиш един артикул, върху който някой е кихнал или се е изкашлял, една капчица като е паднала там и ти се заразяваш. Реално това ти лишава 10 минутки. Всяко нещо, което си донесъл у дома, би трябвало да се избърше.
Четох изказване на кмета на Бергамо, че мачът сред „ Аталанта “ и „ Валенсия “, изигран в Милано на 19 февруари пред 45 000 души, е главната причина за разпространяването на ковид в Северна Италия, дефинира го като „ същинска биологична бомба “. Тази теза ли е най-разпространена?
Не съм чувала или чела за това. Според мен доста фактори повлияха - липса на информация и на бърза реакция. Хората бяха доста спокойни и същите неточности, за жал - това, което ми описват мои другари, - се вижда и в България: хора, които се подиграват на други, че пазарят доста храна от магазините. И аз бях като тях - смеехме се, че се запасяват. Първата седмица една другарка - модел от Амстердам, беше при мен в Седмицата на модата. Оттогава потегли това нещо. С нея отидохме до магазините - всичко беше празно, всички се смееха и се подиграваха на тези, които са пазарували доста. Накрая се оказа, че това има доста повече смисъл, в сравнение с мислехме.
Защо?
Защото в този момент може да загубиш часове наред да чакаш по опашки, с цел да влезеш в магазина. Ако отидеш на обяд, има 40-50 индивида извън и ще би трябвало да прекараш 4 часа там, нямаш време да работиш. Накрая отиваш в магазина и за жал има хора, които се бутат в теб, не съблюдават отдалеченост. Едва ли не, се обезсмисля седенето у дома, в случай че отидеш в магазина, без значение дали си с маска и ръкавици. Едно е да отидеш до магазина единствено за яйца, а не да пазаруваш както нормално. И за жал не става по-добре. Сега анулираха и ревюто за дизайн, за което аз работя. Трябваше да е през април, отложиха го за юни, само че през вчерашния ден споделиха, че отново се отсрочва, а е най-голямата Седмица на дизайна в целия свят. Това събитие обезпечава приходи към 120 млн. евро за една седмица и ги изгубихме. Днес има съвещание, разисква се вид за септември, само че не се знае.
Навън всички ли са с маски, а в магазините - и с ръкавици?
Да с ръкавици пазарят, поставят естествени маски или шалче. Все по-често споделят, че от маската няма доста смисъл. Например по улицата вървиш без маска, тъй като от въздуха няма да се заразиш. Когато си в магазина обаче, не знаеш дали някой няма да се изкашля или изкиха против теб.
Болниците евентуално множеството или всички са преустроени да одобряват с ковид, дали ги побира?
Това е казусът. В Сан Рафаеле работи една другарка доктор, която ми описа, че доста бързо реагираха - след седмица и половина. Една известна италианка Киара Ферани, която построи цяла империя за милиони от модата, и брачният партньор й Федец, който е рапър. Те поеха самодейност за събиране на средства. Започнаха с Милано и след това се включиха други градове в построяването на полеви лечебни заведения. В Сан Рафаеле от нултаа построиха в двора нови интензивни браншове с цялата нужна техника. Сега има към 200 нови реанимационни кревати, тъй като просто нямаше повече място. После и други известни персони поеха тази самодейност.
Говори ли се към този момент за икономическите последици от тази рецесия?
Избягват, почтено казано. Например аз имам другари, които са ресторантьори в Милано. Те затвориха първата седмица, направиха си една група в WhatsApp и са написали писмо до държавното управление, в което изясняват, че ще затворят, тъй като не виждат смисъл да работят до 6 часа, като си подлагат хората си на риск, само че молят за помощ - да  не заплащат сметки за ток 1-2 месеца, да им помогне страната със заплатите на личния състав.
Има ли съмнение кога  ще се стигне до пика на болестта?
Не смеят, тъй като първоначално говореха за 18-ти, който в действителност беше доста тежък ден - с Бергамо. След това говореха, че ще стартира да спада, само че не стана по този начин. Един ден 600 са умрелите, различен ден - 700, третия  ден отново са 600 - ту понижават, ту се усилват. И за жал още няма прогнози по кое време бихме могли да излезем на открито.     
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР