28 години след създаването си СДС е пред Рубикон. От

...
28 години след създаването си СДС е пред Рубикон. От
Коментари Харесай

СДС пред Рубикон: Дали да продължи с Лукарски и с кого да се коалира

28 години след основаването си Съюз на демократичните сили е пред Рубикон. От решенията, който следва да вземе управлението на " достоверната десница " зависи политическа посока, с кого ще си сътрудничи и/или коалира, и от кого ще бъде водена. Изборите би трябвало да бъдат направени на съвещанието на Националния съвет на партията, планувано за 17 април.

Съюз на демократичните сили към момента се води член на Реформаторския блок, само че обединението основана за изборите през 2013 г, действително не съществува откакто беше напусната от ДСБ, НПСД, Български земеделски народен съюз, ДБГ и даже от последния си съдружен сътрудник - " Глас Народен ". В последните си медийни прояви водачът на Съюз на демократичните сили Божидар Лукарски не демонстрира предпочитание за коалиране с петте партии към ДСБ и " Да, България ", защото били демократични, а Съюз на демократичните сили - консервативна партия.

Оставката на Лукарски ще бъде поискана от няколко локални структури на 17 април, съгласно източници на " Дневник ". Тя към този момент беше поискана след заседание на партийните структури от Югоизточна България, което се организира в Стара Загора, а за това разгласи пред БНР Николай Александров - регионален ръководител на СДС-Стара Загора. Зад настояването за отдръпване на Лукарски застава и неговият заместител Емил Кабаиванов - някогашен партиен водач, който сподели, че Съюз на демократичните сили сега не води никаква политика.

Божидар Лукарски, който управлява партията от 2013 година, а повече от него на този пост е бил единствено Иван Костов, не наподобява обезпокоен от поисканата му оставка. Той сподели успокоение в петък пред Българска национална телевизия: " По-големите структури, като Варненската и Софийската, към този момент са я желали. Сега това е предизвикано от структурата в Стара Загора, която се оглавява от сътрудниците в Казанлък ". Преди съвещанието на Националния съвет предстоят съвещания на регионалните структури във Варна, Плевен и София.

От фейсбук статус на заместник-председателя на Съюз на демократичните сили Костадин Марков се схваща, че Лукарски е предложил пред Националния изпълнителен съвет на партията " курс към основаването на консервативно-патриотична групировка ". За допустима колаборация сред Съюз на демократичните сили и " Обединени патриоти " се приказва, само че Лукарски отхвърли в петък да се водят диалози за каквато и да е коалиция.

" Ние, като дясна партия, постоянно сме изповядвали консервативни хрумвания ", сподели още водачът на Съюз на демократичните сили, като съгласно него това е е курсът, който би трябвало да поддържат.

Източници от Вътрешна македонска революционна организация отхвърлиха изрично опцията за коалиция на Съюз на демократичните сили с " Обединени патриоти ", само че считат, че с НФСБ на Валери Симеонов това е допустимо. Според народен представител от ГЕРБ, поискал анонимност, такава коалиция би била добра за всички, в това число и за партията на Бойко Борисов. Така Съюз на демократичните сили би си подсигурил присъединяване във властта при потребност от предстоящ съдружен сътрудник за ГЕРБ, а и концепциите на дясната партия и Фронта били близки.

В профила си във " Facebook " Костадин Марков сподели друга версия за протичащото се и упрекна ГЕРБ за настояването на оставката на Лукарски:


Според тази версия офанзивата против Лукарски идвала от столичната организация на ГЕРБ. Целта била посредством преодоляване на Съюз на демократичните сили ръководещите да си подсигуряват болшинство в бъдещият общински съвет след локалните избори през идната година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР