28 бона в общинския бюджет от картинг пистата на Лаута

...
28 бона в общинския бюджет от картинг пистата на Лаута
Коментари Харесай

Парите на ВИС 2 и три банки не стигнаха за един стадион

28 бона в общинския бюджет от картинг пистата на Лаута Министър Кралев: Стадион в Пловдив с държавни пари, в случай че ще се употребява Ангел Стефанов навън от кортовете на Търговска колегия "Локомотив "

Седем кметски мандата след Десети ноември насам, парите на ВИС 2 и три източени банки не стигнаха не стигнаха и за един непокътнат стадион в Пловдив. Макар през локалните клубове да минаха цяла дузина мастити вложители, спортните уреди са в окаяно положение. Общината също не съумя да забие най-малко един гвоздей, с цел да покаже, че се грижи за спортната инфраструктура като добър собственик. Тотален неуспех през годините претърпяха и всички опити за сполучливи публично-частни партньорства. В резултат градът на Диев, Зума, Чико и Стоичков се трансформира в бедняка-милионер на родния футбол - богат на гении и мизерстващ, когато става дума за базите. На цялостна съсипия е жертван стадион „ Пловдив ”, чийто градеж е замразен от три десетилетия, а желанията за концесионирането му претърпяха крушение.

Вечният градеж на Колежа

Преди седмица някогашният треньор на Локото Илиян Илиев съпостави обстановката в пловдивския футбол с индиански резерват. Той не е единственият, който твърди, че на игрището в " Коматево " е безумно да се играят мачове от професионалната лига на страна, член на Европейски Съюз. Макар да е лицензирана с голям компромис в техническата комисия на БФС, базата в " Коматево " си остава единственото стойностно спортно оборудване, построено в Пловдив през 21. век, когато приказваме за футбол. Замислена като подготвителна, тя разполага с трибуни за 3000 фенове. Няма наложителния паркинг, ложа за публични лица и естествени условия за работа на публицистите. Метални огради, от дълго време непознати в естествения футболен свят, разделят тимовете от публиката.

Според контракта, подписан с Община Пловдив на 19 март 2012 година, ПФК Ботев 1912 АД влага в спортния комплекс 15 958 132 лв. при наложителната минимална стратегия за 4 757 000.

Хубава или неприятна, базата в " Коматево " прави работа към този момент. Голямата болежка на жълто-черните " обаче е " Колежа ", който от дълго време е по-известен като Строежа, въпреки работата там да е замразена от години. Концесията на „ ПФК „ Ботев ” АД за едноименния стадион на бул. „ Източен ” е пред неуспех, въпреки клубът да получи пролонгация от 18 месеца за реализирането на капиталовата стратегия. След банкрута на КТБ и отдръпването от бизнеса в страната на Цветан Василев обектът бе замразен с акт 10 на 25 май 2015 година Днес на строителната площадка няма нито техника, нито строители макар обещанията на мажоритарния притежател на „ Ботев ” Георги Самуилов за обновяване на работата. Спортният комплекс бе възложен на „ ПФК „ Ботев ” АД с контракт от 13 март 2013 година с изискване в период до 13 март 2018 година да бъде напълно реновиран по стандартите на УЕФА и ФИФА при наложителната инвестиция най-малко 14 450 000 лв.. До този миг в недодялан тип са построени единствено секторите „ В ” и „ Б ”, а „ А ” и „ Г ” - единствено отчасти.

За „ Ботев ” нееднократно са правени взаимни отстъпки, само че не и заради алтруизъм на общинарите, а тъй като при преустановяване на концесията общината би трябвало да поеме ангажимент за завършването му. Това значи да отдели най-малко 30 млн. лв. за строителство, с каквито локалният бюджет не разполага, нито въпреки това, има предпочитание за поддръжка на спортната база /виж стадион " Пловдив " /. По тази причина на „ Ботев ” бяха опростени наложителните концесионни вноски за над 100 000 лв., а срокът за вложенията - продължен до 13 март 2020 година И той надали ще бъде спазен, в случай че на обекта и през днешния ден никой не работи.

С помощта на Общината главният акционер Самуилов се пробва да изтегли нисколихвен заем от държавно обезпечения Фонд на фондовете, с цел да приключи стадиона. Това ще е четвърт опит на притежател във ФК " Ботев " да взема решение клубните каузи с пари назаем. А в гилдията се майтапят, че жълто-черните са способни да банкрутират още една банка след Агробизнесбанк от времето на Христо Александров и Христо Данов, на Балканска универсална банка на Васко Нинов и КТБ на Цветан Василев.

На Лаута се лъжат за добър ден

След поредност несполучливи опити Общинският съвет ще взема решение на 16 май за концесията на стадион " Локомотив ". Поне такива са желанията на градската администрация. Преговорите със притежателя на „ ПФК Локомотив Пловдив 1926 ” АД Христо Крушарски продължиха повече от година, до момента в който се уточнят изискванията на концесията. Тя се приготвя от дирекция „ Общинска благосъстоятелност ”, подчинена на зам.-кмета инж. Димитър Кацарски.

Зам.-кметът по спорта Георги Титюков описа, че концесията включва стадиона с трибуните, административните пространства и спрения градеж на хотелската постройка със наложителната минимална инвестиция близо 15 млн. лв.. Базите за волейбол, тенис на корт и лека атлетика си остават общински и ще продължат да се употребяват от спортните клубове. Но концесионерът получава за периода на концесията - 35 години -общински терен с повърхност 47 дка в „ Тракия ” наоколо до СУ „ Черноризец Храбър ”. Там притежателят на клуба дава обещание да построи подготвителна база със 7 стадиони за 6 млн. лв., която да употребява детско-юношеската школа на „ Локомотив ”. Условията са готови за Локото, само че по закон всяка концесия се дава след конкурс. Едва ли обаче някой може да пребори притежателите на черно-белите с обещанията в сходна конкуренция - на Лаута нормално се лъжат за добър ден. Хубавото е, че в последна сметка си простят и към този момент никой не се заяжда с Веселин Марешки за несбъднатата естрада " Бесика " или Галя Топалова за обещания ремонт на южната дъга. Темата за Георги Илиев е табу, тъй като с парите на ВИС 2 Локото най-малко стана първенец. А на Лаута пари в базата през последните 20 година е вложил само Коко Динев, който най-малко ремонтира съблекалните и треньорската стая. За оценка на вложителя Крушарски към момента е рано. Досегашният опит в връзката с предприемача от Говедарци обаче прави реалистично мислещите почитатели по-скоро песимисти по въпроса за концесията и светлото бъдеще на стадион " Локомотив ".

Пълно безхаберие в " Спартак "

За стадион „ Спартак ” /Тодор Диев/ локалната власт е подготвена да даде благо и драго, с цел да се отърве от уговорката да дава пари за неговата поддръжка. Собственикът на футболния клуб Динко Миленчев е сложил две съществени условия - с изключение на съществуващата база на „ Спартак ” в концесията да бъде включено и игрището на „ Векта ”, издигнато с парите на Петър Никленов. Второто изискване на Миленчев е да се разшири площта на стадиона откъм ул. „ Кукуш ”. Затова всички търговски обекти към спортния комплекс се отстраняват. От Община Пловдив споделят, че през май-юни и тази концесия ще бъде импортирана в Общинския съвет за утвърждение. Новото игрище ще е за 3000, най-много 5000 фенове.

Това ще бъде четвъртият опит за ремонт на стадион „ Тодор Диев ” с публично-частно партньорство. Първият бе в средата на 90-те години, когато планът на " брокерите " за нов стадион от британски вид не срещна поддръжка от локалната власт. С оставената в завещание от Данов и Александров железна структура за трибуните не съумя да се пребори и Крум Мандуров. В изгода на „ ПФК Спартак С 94 - Пловдив ” АД бе учредена и концесия на 19 януари 2006 година Тя бе за 35 години и капиталова стратегия за 5,1 млн. лв.. Преди три години договорът беше преустановен предварително, откакто притежателят Георги Колев не влага нито лев в спортния комплекс.

По принцип концесиите са хубаво нещо, от което би трябвало да завоюват и Общината като притежател на базите, и частният вложител, който да печели от употребата на оборудванията, откакто ги построи с персонални средства. В Пловдив обаче въпросните партньорства все излизат криви, като нормално губещи са и двете страни.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР