- 28 бг фирми продават постоянно стоките си в над

...
- 28 бг фирми продават постоянно стоките си в над
Коментари Харесай

ОТ ДИСКУСИЯТА НА СТАНДАРТ: Нови пазари за бг храните

- 28 бг компании продават непрекъснато стоките си в над 20 страни с помощта на Лидл България

- Германия, Франция и Испания са във екстаз от розовия ни домат, споделиха от МЕТРО

Нови пазари се отварят за българските производители и преработватели на храни. Подписват се последни документи с Турция, което ще отвори пазара за експорт на живи агнета и говеждо месо. Очаква се това да се случи в първите месеци на идната година. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на полемиката " Да! На българските храни ". " Саудитска Арабия е нов пазар, където има апетит за хубави артикули ", сподели още министърът. След визитата на държавната ни делегация там, от ведомството му към този момент са изпратили писма до Кралството за това какво може да предложи страната ни. В Европейския съюз пък се подписва съглашение с Япония, което ще засегне най-вече говедовъдния бранш. " Важно е продуктите да дават отговор на желаното високо качество ", сподели Порожанов. Той добави, че през 2016 година комерсиалното салдо с храни на България е позитивно в размер на 1,2 милиарда евро. „ Делът на българските храни на пазара непрестанно се усилва. При млечните артикули родно произвеждане са над 90%, а при хляба доближаваме 99%. Това демонстрира, че българската храна е желана ", съобщи Порожанов. Той прикани производителите да слагат по-активно своите претенции пред специалистите в министерството, което да може да отговори по тях.

Възможност българските производители да пробият на непознатите пазари дават и някои от комерсиалните вериги у нас, споделиха от бизнеса. " Преди няколко години на нашата полемика породиха остри разногласия сред снабдители и вериги и единствено Йордан Матеев от Сдружението за съвременна търговия се беше осмелил да пристигна, с цел да пази хипермаркетите. Сега производителите към този момент сами се хвалят за положителната си работа с някои от хипермаркетите ", напомни основният редактор на " Стандарт " Славка Бозукова.

28 бг компании продават непрекъснато стоките си в над 20 страни с помощта на Лидл България, сподели основният изпълнителен шеф Милена Драгийска. В рамките на " Балканската седмица " родни артикули са дистрибутирани в над 7000 магазина. Малък производител, снабдител на веригата, с помощта на акциите е нараснал оборота си 5 пъти, а различен - 7 пъти. В интервала от февруари до октомври 7 нови производители са станали сътрудници на Лидл България. 11 виновност на 7 бг мазета са пробили в 4 страни. По поръчка на Полша за една седмица е пордадено вино що се касае за една година, сподели още Драгийска. Тя акцентира, че не е задоволително просто да поставиш един артикул на рафта, а с цел да се реализира триумф е нужно да се направи подобаваща рекламна акция.

С дейна работа с българските производители се похвалиха и от МЕТРО България. " Поехме риск, като взехме решение да работим с дребни производители на плодове и зеленчуци и прясно месо. Включихме над 200 компании с над 250 продукти. Следващата стъпка е износът. Освен посредством наши лични марки, основно е да издействаме артикули с географска идентификация, които се създават единствено в България. Представихме в Германия български зеленчуци и плодове и получихме поръчки както от Германия, по този начин и от Франция и Испания, които се въодушевиха от българския розов домат. Имаме хрумвания да действаме по същия метод с млечните артикули. Вече стартирахме и с виновност и няма да спрем, до момента в който не разбере светът какъв брой е хубаво нашето вино ", съобщи Георги Гърневски, началник план „ Плодове и зеленчуци " в МЕТРО България.

Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската комерсиална мрежа, описа пред бизнеса опциите на съглашението СЕТА. " В супермаркетите в Канада има доста артикули от страните от някогашна Югославия, от Гърция, Полша. Но няма бг артикули ", уточни Нестор. И посъветва бизнесмените да се възползват от отварянето на пазара и рухването на 98% от митата.

На полемиката на " Стандарт " участва и Ли Дзенрън, първи секретар в комерсиалния отдел на Посолството на Китайската национална република, който е подготвен да спомага на родния бизнес за контакти с китайски вложители и търговци.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР