28 български обекта, достигнали до финала на националното издание на

...
28 български обекта, достигнали до финала на националното издание на
Коментари Харесай

Наши обекти се състезават за най-добра европейска фасада в конкурса на Баумит “Life Challenge 66”

28 български обекта, достигнали до финала на националното издание на Баумит „ Фасада на годината 2018-2019 “, имат късмет да доближат до интернационалния конкурс „ Life Challenge 66 “ през 2020 година във Валенсия, Испания. За да бъдат класирани за присъединяване в интернационалното съревнование, те ще преминат през в допълнение междинно гласоподаване. Архитектурните им и строителни характерности ще се съревновават с фасади от още 26 страни, в които Баумит участва териториално. Отличените във всяка категория на интернационалното издание ще си тръгнат със сумата от Евро 3.300, а огромният притежател на наградата „ Life Challenge 66 “ за 2020 година ще бъде заплатен с Евро 6.600. Идеята за името на състезанието „ Life Challenge 66 “ произлиза от наложителното изискване към участниците, че най-малко 66% от фасадната повърхност на кандидатурите би трябвало да бъде проектирана и изпълнена с материали на компанията.

В миналото издание на „ Европейска фасада на годината 2018 “ участваха 325 кандидатури от 27-те местоположения на компанията. Най-добрите измежду тях бяха определени и наградени в Братислава, Словакия. Големият победител за 2018 година бе испанският план „ Collective Housing and health centre ” на екип испански архитекти от компания Bonell I Gil & Peris + Toral. По този метод трофеят Life Challenge се връща от Братислава в Испания, защото за повторно неин обект печели първото място.

Международното жури на „ Life Challenge 66 “ 2020 година ще включва ръководител и 12 реномирани архитекти от цяла Европа. В него ще има и български представител – арх. Светослав Станиславов от компания Старх, който бе и ръководител на журито във „ Фасада на годината 2018-2019 “.

Първата фаза на състезанието съставлява прелиминарен асортимент на кандидатурите, който ще се организира през март 2020 година След нея ще станат ясни финалистите, по 6 плана във всяка категория, които ще се борят за европейските оценки във Валенсия през май 2020г.

Награждаването на спечелилите ще се организира на галавечер, на която изпълнителите на обектите финалисти ще имат опцията да презентират своите хрумвания и достижения пред европейската архитектурна общност. За всички финалисти ще бъде проведена и спомагателна стратегия по време на пребиваването им, която да ги запознае със страната-домакин

Шест ще бъдат категориите в състезанието „ Life Challenge 66 “ през 2020 година, като продължение от „ Фасада на годината 2018-2019 “, а в допълнение селектираните фасади, които се отличават и с забавни изобретателни структури и повърхности, ще имат шанса да се състезават и в още една интернационална категория – „ Структури “ и по-точно „ Структурата акцентира дизайна “.

Съвременна архитектурна визия, качество на осъществяване и добър усет при образното показване на плана са измежду редицата преимущества на българските обекти, които ще имат опцията да се надпреварват в интернационалния конкурс в Испания.

„ Критериите, съгласно които бяха подбрани финалистите, които ще се състезават в „ Life Challenge 66 ” от всяка категория, са на първо място дали планът е евентуално конкурентен в интернационална среда и до каква степен са овладени употребяваните материали. Присъстваха планове на високо равнище, като значими индикатори бяха способността на архитекта да комбинира и съчетава разнообразни систематични решения и материали във фасадата; качеството на архитектурните елементи и цялостната хармония в подтекста на състезанието “, разяснява арх. Светослав Станиславов.

„ Предизвикателство за участниците, за което бяха и оценени, бе постигането на модерни фасадни решения с марката „ Баумит “ освен като композиция от текстури, цветове и пластика, само че и тяхната резистентност във времето, без да бъде компрометирана бъдещата употреба на обекта “, продължи той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР