275 служители на БНР поискаха да бъде оттеглен предложеният от

...
275 служители на БНР поискаха да бъде оттеглен предложеният от
Коментари Харесай

275 служители на БНР защитават шефа си и се обявиха срещу медийния законопроект

275 чиновници на БНР желаеха да бъде отдръпнат препоръчаният от Министерството на културата законопроект за изменение и допълнение на Закона за радиото и малкия екран. Те разгласиха отворено писмо, което е адресирано до президента Румен Радев, до ръководителят на Народно събрание Цвета Караянчева, до премиера Бойко Борисов, до посолствата на страните-членки на Европейски Съюз, на Съединени американски щати, на Англия и до всички медии.
Още по тематиката
Според тях този законопроект е опит да бъде сменен диалогът за свободата и политическата самостоятелност на медиите, а досегашният принцип на ръководство на БНР сподели своите недостатъци и води след себе си нови рецесии.

Ето какво пишат чиновниците на БНР:

Уважаеми госпожи и господа,

С сегашното Отворено писмо призоваваме да бъде отдръпнат препоръчаният от Министерството на културата законопроект за изменение и допълнение на Закона за радиото и малкия екран.

В България от дълго време сме очевидци на комфортно и умишлено подменяне на функционалностите на медиите, заличаване на огромна част от свободната преса, преодоляването на малките екрани. В България от дълго време сме очевидци на писането и приемането на закони с подражаване на единодушие за промени и с подправяне на " сякаш " признати професионални отзиви.

Не по-различно е внасянето на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за радиото и малкия екран от страна на Министерството на културата и предлагането за публично му разискване. Приемаме го като следващия опит да бъде сменен диалогът за свободата и политическата самостоятелност на медиите.

А всичко това се случва на фона на тревожните данни за положението на медиите в страната, които бяха установени и в отчета на Европейската комисия за върховенството на закона у нас, излязъл през месец септември.

Вариантът, импортиран от Министерството на културата, залага непрекъсната дестабилизация в публичното радио и прави вероятен политическия напън в работата на публицистите.

Работната група, избрана със Заповед № РД9К-8/13.01.2020 година на министъра на културата, завърши своята работа през м. юни 2020 година В съпоставяне с плана, координиран сред членовете на работната група, измежду които представители на Съвет за електронни медии, Българска национална телевизия, БНР, АБРО, МФ, МК и приети медийни специалисти, в оферти за публично разискване текст от Министерството на културата са отпаднали 7 параграфа.

Всички те се отнасят до метода на ръководство на публичните медии и имаха за цел да преодолеят минусите на сегашната законова уредба и основания вследствие на тях дисбаланс в ръководството на БНР и Българска национална телевизия.

В момента, генералният шеф на Българското национално радио е заставен да работи с директорски съвет, който не е препоръчан от него, а в това време самият той ще предложи състав на УС, с който ще работи идващият общоприет шеф. Разминаването в мандатите е 2 години и половина - съвсем цялата им дълготрайност.

Това основава съществени рецесии в ръководството на публичната медия.

От законопроекта е отпаднала и друга наредба, ориентирана към възстановяване на ръководството на публичните медии и обезпечаване на непоклатимост и предвидимост - повишението на периода на мандатите на генералните шефове и членовете на УС от 3 на 5 години.

В работната група бяха препоръчани и утвърдени текстове, които предвиждаха съответна управническа отговорност за членовете на УС и преустановяване на техните мандати дружно с генералния шеф, който ги е предложил.

Във връзка с тези промени и, с цел да се реализира задачата на закона, планът предвиждаше, в избран период след неговото приемане, генералните шефове на БНР и Българска национална телевизия да изберат нови управителни препоръки, които да сключат контракти за ръководство по реда на промени закон.

Тези разпореждания щяха да подсигуряват постоянното ръководство на публичните медии, което да обезпечи качественото осъществяване на публичната им задача.

Ето за какво одобряваме предложенията на Министерството на културата за промени в Закона за радиото и малкия екран сложени на публично разискване като съществено оттегляне от волята в България да има мощни, справедливи и самостоятелни публични медии.

Обръщаме съществено внимание на обстоятелството, че се манипулира формален документ, който показва позиция на БНР, обвързвана със законодателни промени. Това евентуално е и престъпление.

Българското национално радио постоянно е реагирало остро при всеки опит за замяна и вмешателство в журналистическата независимост. И в този момент няма да допуснем медията ни да бъде подвластна от политически или стопански ползи и хвърляна в нов колапс.

Мисията ни е да пазиме публичния интерес, да се борим за свободна медийна среда и е неприемливо кардиналният диалог за ръководството на радиото да се политизира от парламентарната естрада като се слага под въпрос работата на публицистите в радиото за гарантирането на обективността и плурализма в ефир, оценки, залегнали и при последните мониторинги на Съвет за електронни медии.

Подкрепяме позицията на Генералния шеф на Българското национално радио господин Андон Балтаков да не се позволява вмешателство в независимостта на публичното БНР.

Отвореното писмо има досега поддръжката на 275 чиновници на БНР и продължава да събира техните подписи и имена.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР