270 са елитните катерачи, които ще участват в турнира за

...
270 са елитните катерачи, които ще участват в турнира за
Коментари Харесай

270 елитни катерачи пристигат за Европейската купа в София

270 са елитните катерачи, които ще вземат участие в шампионата за Европейската купа по спортно катерене за юноши и девойки през този уикенд в София. Надпреварата в дисциплината боулдър са част от самодейност “София – европейска столица на спорта “ и в тях ще вземат участие и най-хубавите български състезатели, наред с представителите на 26 страни.

“Тази година е по-особена за българската федерация, защото през есента ще честваме 90 години от основаването й. В последно време записахме доста съществени достижения, в това число и на олимпийските юношески игри в Буенос Айрес предходната година. Благодарим за помощта на Столична община, София – европейска столица на спорта и Министерството на младежта и спорта, които вършат допустимо организирането на сходен първокласен шампионат за трета поредна година, “ сподели на конференция през днешния ден Петко Тотев, ръководител на УС на БФ катерене и алпинизъм.

Изпълнителният секретар на федерацията Дора Маринова добави, че това е трети финален кръг за Европейската купа в тази дисциплинираност и заради тази причина ползата към надпреварите е голям. “Квалификациите са в събота, а в неделя от 10 ч. започват финалите “, сподели още Маринова.

Треньорът на националния тим Станимир Желязков даде повече детайлности за българските участници. “На старт ще застанат 17 наши представители, надяваме се да имаме българи измежду финалистите в неделя. Много разчитаме на Александра Тоткова, която е трета във краткотрайното класиране на нейната възрастова група. Имаме и други надарени състезатели. За жал най-хубавият ни катерач Петър Иванов – шести на олимпийските юношески игри в Буенос Айрес 2018 – се приготвя за кандидатстудентски изпити по медицина и това наруши подготовката му през този сезон. Надявам се
обаче, идната година още веднъж да е измежду най-хубавите в света “, сподели още Желязков.

На срещата с медиите участва и делегация на ACES EUROPE, Асоциацията на европейските градове и столици на спорта, която ще инспектира готовността на няколко български селища за приемане на купата “Европейски град на спорта “. С одобрение към присъстващите в ИнфоЦентър София 2018 се обърна членът на Управителния ръб Винченцо Лупатели, който посочи голямата интензивност и иновативност на България в този значим европейски план.

“България към този момент има 10 селища с купата, на следващия ден и в четвъртък ще инспектираме надлежно Пазарджик и Каварна. Всички това е за жителите на тези градове и за това, да имат повече благоприятни условия за спорт и деен метод на живот. Благодаря на Анатоли Илиев и останалите от неговия екип за всичко, което вършат по самодейността, “ сподели Винченцо Лупатели.

Турнирът за Европейската купа по спортно катерене ще се състои на стените на Катерачен център Уолтопия в София Тех Парк. Четири водещи народи идват с цялостни квоти играч – Франция, Словения, Австрия и Германия, останалите също ще вземат участие с елитните си катерачи.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР