270 холандци - роднини на жертви от сваления над Източна

...
270 холандци - роднини на жертви от сваления над Източна
Коментари Харесай

Роднини на жертви от полет МН17 съдят Русия в Страсбург

270 холандци - родственици на жертви от сваления над Източна Украйна през 2014 година малайзийски пътнически аероплан, са внесли колективен иск против Русия пред Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, написа " Ведомости ".

Вестникът не показва точната сума на желаното обезщетение, само че обръща внимание, че през месец май предходната година роднините са упорствали да получат по 10 милиона $ за всяка жертва и в този момент също става дума за милиони долари.

Самолетът, изпълняващ полет от Амстердам за Куала Лумпур , бе свален от ракета над Донбас на 17 юли 2014 година Загинаха всички на борда, общо 298 души - пасажери и екипаж.

Международна проверяваща група по случая разгласява по-рано този месец междинни заключения, съгласно които ракетата е била на въоръжение в съветска зенитна бригада. Правителствата на Холандия и Австралия обявиха, че ще търсят отговорност от Русия - множеството починали пасажери бяха техни жители.

Русия отхвърля да е забъркана. Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че е разискал обстановката с холандския си сътрудник Стеф Блок , само че последният не е показал никакви обстоятелства, доказващи виновността на Русия. А президентът Владимир Путин съобщи, че доколкото Русия не е била позволена до следствието, Москва " няма учредения да се довери " на неговите резултати, напомня изданието, представено от Би Би Си.
Bellingcat: в переброске «Бука», сбившего MH17, участвовал офицер ГРУ Олег Иванников. Фото
— Преступная Россия (@crimerussia)

Въпросът за компенсации ще бъде решен от съда, отбелязва Александър Коновалов , показан като специалист по сигурността. По думите му те се пресмятат " почти по следния метод: какъв брой се е очаквало приблизително да живеят починалите, какъв брой биха спечелили те, какви са пропуснатите изгоди. За всеки умрял ще би трябвало да бъдат платени няколко милиона $ ", предвижда той. Претендирането за компенсации ще бъде комплицирано, тъй като Русия не е признала юрисдикцията на нито един съд по въпроса, изяснява Иля Рачков, доцент от Московския държавен институт по интернационалните връзки.

" Ние признаваме юрисдикцията на Европейския съд по правата на индивида и в случай че някой от роднините сезира този съд, може да има обезщетение - то се изплаща не на страна, а на съответните ищци. По някои въпроси Русия признава юрисдикцията на Международния съд на Организация на обединените нации в Хага, само че липсва контракт, който да обгръща този случай ", добавя специалистът за " Ведомости ".
Putin says the rocket that shot down flight MH17 over war-torn eastern Ukraine in 2014 was " of course " not Russian, dismissing the Dutch and Australian decision to blame Moscow for the incident
— TRT World (@trtworld) Русия няма желание покорно да приема неподкрепените с доказателства обвинявания по отношение на злополуката на малайзийския боинг, само че е подготвена да подкрепя следствието. Това декларира посланикът на Руската федерация в Австралия Григорий Логвинов, представен в " Газета ".

Дипломатът посочи, че всички оферти за помощ от страна на Русия се отхвърлят, без да бъдат прегледани, а за следствието се употребява съмнителна информация, прибавя съветското онлайн издание.

Според Логвинов обвиняванията против Москва по отношение на нещастието са " авансово планувана провокация ", отбелязва " Парламентская газета ".
Missile that brought down Flight MH17 over Ukraine in 2014 came from a Russia-based military unit, investigators say.
— ABC News (@ABC)
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР