27-те държави членки на Евросъюза заедно да покрият разходите покрай

...
27-те държави членки на Евросъюза заедно да покрият разходите покрай
Коментари Харесай

До 2 месеца ще има план как Европа ще е напълно независима от руските нефт и газ


27-те страни членки на Евросъюза дружно да покрият разноските около приема на бежанци от Украйна, а не всяка страна да се оправя сама. Това е изразената от България позиция на Европейския съвет във Версай.

Преди 2 седмици Европа се разсъни друга, безапелационни са водачите.

Решенията им:

До два месеца ще има поетапен проект по какъв начин тъкмо през 2027 година година ще е изцяло самостоятелна от съветските петрол и газ.



Съюзът ще усили доста разноските за обща защита.

А от кое място ще дойдат парите за покриване на вредите за страните членки от войната в Украйна – ще би трябвало да изчакаме още 2 седмици и ще се направи нов опит за отговор – този път в Брюксел.

Украйна няма дата за присъединение поради опозиция от някои страни членки. Но има деклариран ангажимент.

„ Искаме да кажем на нашите украински другари, че са предстоящи като пълноправни членове в Европейски Съюз и се ангажираме неотложно, с цел да засилим връзките с украинския народ и с цел да подкрепим избора, който те вършат “, съобщи Шарл Мишел, ръководител на Европейския съвет.

България е подкрепила изрично включването на Грузия и Молдова в листата на претендентите, стана ясно след срещата.

Всички в Европа желаят енергийна самостоятелност. Едни ще могат да я реализиран по-бързо от други, само че общата цел е до 5 години.

„ До средата на май Комисията ще предложи съответни други възможности на съветските газ и петрол за 2027 година Тогава Комисията ще предложи и ограничения за усъвършенстване на пазара на електрическа енергия, с цел да може да издържи на зеления преход “, изясни Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейска комисия.

27-те страни членки в Европейски Съюз би трябвало дружно да покрият разноските около приема на бежанци от Украйна. Парите могат да се вземат от неизползвани кохезионни фондове, е позицията на България.

„ Тези пари, за които сега приказвам за бежанците, те ще бъдат от остатъчни средства от всички други стратегии. С други думи, на равнище Европейски Съюз това няма да някакъв нов заем, който ще се вкара. Сумите, които се говореха за начало са от рода на 10 милиарда за Европа. Така че, не са дребен, не е дребна сума, всичко зависи и от броя на бежанците, които ще влязат. Но, това че България пое водачеството в тази посока, беше регистрирано добре от всичко европейски водачи “, изясни министър председателят Кирил Петков.

Част от азерския газ, който България желае да купува, минава през Турция. Очаква се тематиката да е акцент в срещата на българския министър председател Петков на следващия ден с турския президент Ердоган в Анталия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР