27% от работещите българи или 840 000 души не могат

...
27% от работещите българи или 840 000 души не могат
Коментари Харесай

Проучване: 27% от работещите българи не могат да си позволят почивка

27% от работещите българи или 840 000 души не могат да си разрешат отмора, общо 38 милиона души в Европа нямат финансова опция да излязат в едноседмичен отпуск, макар че работят. Това демонстрират данните от изследване на Европейската конфедерация на профсъюзите, оповестиха от КНСБ. Неравенствата и в почивките порастват.

Румъния, Гърция и Литва са страните с най-голям дял на работещите, които не могат да си разрешат почивка даже и за една седмица, надлежно 47, 43 и 41 %.

Кризата и растящите разноски оказват спомагателен напън върху работещите и от ден на ден хора декларират, че се борят да свържат двата края и почивката е още по-голям разкош, недосегаем за тях.

От 2019 година насам в 11 страни членки е повишен процентът на работещите, които нямат средства за лятна почивка.

Според данните през 2019 година отмора в България не са можели да си разрешат малко над 22 % от работещите, а единствено година по-късно те се усилват до 27,2 на 100.

От Европейската конфедерация на профсъюзите приканват за незабавни ограничения за превъзмогване на бедността. Синдикалните специалисти показват, че е доста евентуално отрицателната наклонност да се задълбочи още повече вследствие на инфлацията.

От КНСБ към този момент желаеха още от тази есен да има ново нарастване на минималната заплата на 800 лв., с цел да намалее броят на работещите небогати у нас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР