27% от онлайн потребителите у нас и 18% от всички

...
27% от онлайн потребителите у нас и 18% от всички
Коментари Харесай

Какво най-често си купуват българите онлайн?

27% от онлайн потребителите у нас и 18% от всички българи са пазарували от уеб сайтове и онлайн магазини към края на предходната година. Най-често хората в страната избират по този метод да закупят мобилен телефон, бяла и черна техника. Все още обаче делът на пазаруващите онлайн консуматори у нас остава надалеч под междинното равнище за Европейския съюз, достигащо 70 на 100.

Това демонстрират данни от изследване на " УниКредит Консюмър Файненсинг " към края на 2017 година.

Според тях най-многобройна е групата на пазаруващите онлайн в България фамилни мъже на възраст сред 30 и 39 години със междинен приход над 1000 лв. и непрекъснат трудов контракт. Средният размер на покупките въпреки това е 864 лв..

Проучването сочи още, че измежду най-често купуваните артикули с заем от физически магазини са още веднъж мобилните телефони, домакинските уреди и черната техника. И трите категории са с релативно идентичен дял от 20 на 100.

Що се отнася до стоките, купувани със заем онлайн, данните не се разграничават доста. При тях най-често срещаните са компютри, черна техника и мобилни телефони.

Все още извършването на покупки онлайн с заем не е изключително известно в страната.

" В момента на погашение се купуват една четвърт от стоките във физическите магазини, а половината се заплащат в брой. За съпоставяне - 5% от броя покупки онлайн се финансират с заем. Делът на заплащанията с карти обаче е идентичен - тъкмо една четвърт от всички покупки ", се споделя в изследването.

" Потребителите в страната към момента избират да пазарят от български онлайн магазини - близо 90% купуват точно от такива. Така, паралелно с нарастването на онлайн купувачите пораства и броят на онлайн магазините. За последните осем години броят на купувачите се е утроил и към този момент всеки шести българин пазари онлайн. За същия интервал броят на българските онлайн магазини е повишен четири пъти до близо 4 500 ", става още ясно от него.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР