27-ми май е Ден, посветен на годишнината от слизането на

...
27-ми май е Ден, посветен на годишнината от слизането на
Коментари Харесай

Община Козлодуй изпраща походниците с богата програма

27-ми май е Ден, отдаден на годишнината от слизането на Ботевата чета на козлодуйския бряг. Ден, който всички поданици на община Козлодуй чакат с неспокойствие и неспокойствие.
В Ботев парк от обяд ще се събират от цялата страна участниците в 72-рия Национален туристически поход „ По стъпките на Ботевата чета – Козлодуй – Околчица”. Тази година броят на ботевите поклонници е 1 300.
От 14:00, 15:30 и от 17:00 часа жители и посетители на община Козлодуй ще имат опция да плават по река Дунав с параход „ Радецки”. За задачата има рейсове, които жителите могат да употребяват гратис. Молим искащите да създадат круиз с параход "Радецки ", да бъдат на пристана тридесет минути по-рано от оповестения час за потегляне.
Oт 15:00 до 17:00 часа ще се организира "Училище по родолюбие " – самодейност, която Община Козлодуй реализира за втора поредна година. Децата ще могат да се срещнат с обстоятелства за революционера от "самия него " (актьор ще влезе в ролята на Христо Ботев и ще организира часове по родолюбие с присъстващите).
В 18:30 часа госпожа Цвета Караянчева (председател на НС) и госпожа Малина Николова (областен шеф на област Враца), ще открият 72-рия Национален туристически поход "По стъпките на Ботевата чета ".
В 19:00 часа вечерната стратегия започва с концерт на симфониета “Видин”. Музикантите ще изпълнят българска фолклорна музика в актуален аранжимент.
В 19:50 часа от палубата на параход „ Радецки” стартира възстановката на слизането на Ботевата чета на козлодуйския бряг. В изявата ще вземат присъединяване родолюбци от Национален съюз „ Единение” и от сродни организации от градовете Видин, Русе, Самоков и Луковит. Присъстващите ще имат опция да следят възстановката на особено конфигурирана за празника лед стена.
В 20:15 часа Ансамбъл „ Чинари” ще показа музикално-танцов театър, основан по стихове на Христо Ботев. Хореографията пресъздава борбения дух на българите от всички етнографски области. Богата палитра от национални носии и възрожденски костюми в допълнение ще обогатява спектакъла. Участие в танцовата режисура ще вземат и танцьори от Националното учебно заведение по танцово изкуство, вокалните обединения – Трио „ Булгарина” и Квартет „ Българи”.
В 21:40 часа е началото на тържествената заря-проверка по случай 142 години от слизането на Ботевата чета на козлодуйски бряг. Специален посетител на община Козлодуй ще бъде госпожа Цвета Караянчева, ръководител на Народно събрание. Тържествената инспекция ще бъде извършена от военно формирование от град Враца.
Всички събития в Ботев парк ще се излъчват на лед стената в центъра на Козлодуй и във ФБ страницата на Община Козлодуй.
За удобството на жителите и гостите на общината е проведен безвъзмезден градски превоз. Първият рейс ще тръгне в 13:00 часа от бензиностанция „ Лукойл”. На всяка спирка в града ще има разписание на превоза през целия ден, което ще бъде оповестено и в уеб страницата на Общината. Вечерта, след приключването на зарята, пред входа на Ботев парк, на спирка „ Обръщалото”, ще има спомагателни 5 (пет) рейса, които ще извозват жителите към града до среднощ.
Пожелаваме на всички поданици и посетители на община Козлодуй прелестни мигове на историческата дата.
При въпроси зародили по време на празника, апелирам да се обръщате към чиновници на администрацията, които ще бъдат с баджове на Община Козлодуй.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР