27 март 1977 година е най-черният ден в историята на

...
27 март 1977 година е най-черният ден в историята на
Коментари Харесай

Преди 45 г. светът притихна пред ужаса в Тенерифе: Самолетен сблъсък отне 583 живота

27 март 1977 година е най-черният ден в историята на авиацията. На дребното летище Лос Родеос на остров Тенерифе при преден конфликт на два самолета " Боинг " умират 583 души. Разследването демонстрира, че поредност от трагични съвпадения и човешки неточности са довели до най-тежката самолетна злополука, която светът постоянно ще помни.

Началото е терористична офанзива

В ранните часове на 27 март на интернационалното летище " Гран Канария " е подаден сигнал за сложено взривно устройство. Заплахата е от " Движението за самостоятелност и автономност на Канарските острови ". Моментално са взети всички вероятни ограничения за сигурност, стартира претършуване на аеропорта. Въпреки това бомбата избухва на пътническия терминал. Жертви няма, само че са ранени осем души.

Заради изключителната обстановка летищните управляващи на Гран Канария вземат решение да пренасочат идващите самолети към аеропорта " Лос Родеос " на прилежащия остров Тенерифе. Малкото летище е препълнено, а диспечерите упорстват единствената писта да се употребява единствено за позициониране за политане.

Два от самолетите, кацнали изключително на " Лос Родеос " са " Боинг 747 ". Единият е на холандската самолетна компания KLM. Полет 4805 е под наем от амстердамското летище Схипхол до Лас Палмас, Гран Канария. На борда на машината има 14-членен екипаж и 235 пасажери, измежду които 52 деца.

Другата машина е на " Пан Ам ". На борда на полет 1736 от нюйоркското летище " Кенеди " до Гран Канария има 380 пасажери, множеството от които пенсионери, отиващи на круиз, и 16-членен екипаж.

Трагедията

Летище Лос Родеос има единствено една полоса за политане и кацане с една паралелна пътека за рулиране и четири дребни рульожки, които съединяват първите две.

Капитанът на боинга на KLM Якоб Велдуйзен ван Зентен е обезпокоен поради рестриктивните мерки, наложени от холандското държавно управление за изключителния труд. А поради пренасочването към Тенерифе полетът му сигурно ще закъснее. Затова той позволява на пасажерите да се разходят из терминала на летището, а самолетът да бъде зареден, до момента в който чака зелен сигнал за политане. Само че тъкмо в 15.30 ч., когато стартира зареждането с гориво на холандския боинг, летището в Гран Канария още веднъж е отворено. Отнема повече от два часа, с цел да бъде налято горивото и всички пасажери да се върнат на борда. Това изнервя още повече капитан Зентен и се оказва основен фактор за случилото се минути по-късно.

Времето също спомага за нещастието. Малко след 17 часа метеорологичните условия се утежняват. Над " Лос Родеос " се спуска гъста мъгла и видимостта пада под 100 метра. Тя пречи на самолетите освен да се виждат, само че и самите те да бъдат следени от контролната кула на летището.

В този миг екипажът на холандския боинг получава позволение от диспечерите да възпламени моторите и да рулира до противоположния завършек на пистата, като задържи позицията, до момента в който не получи в допълнение позволение за политане.

Инструкциите към водачите на американския аероплан пък са да следват самолета на KLM, като излязат от пистата от излаз 3, където да изчакат излитането на другия боинг.

Само че нищо от това не се случва. Последвалите събития по-късно са избрани, като тежко неразбирателство сред ръководителите на полети на летището и екипажите на двата самолета. След поредност от неточности на двамата водачи при рулирането, в последна сметка холандският боинг се оказва в единия завършек на пистата, а американският - в другия. Един против различен на разстояние от към 800 метра без да могат да се видят.

Капитан Якоб Велдуйзен ван Зентен получава утвърждение от диспечерите за маршрута. " Готовност за политане, ще ви се обадя ", гласят думите на авиодиспечера. 45 години по-късно не е ясно дали разстройване във връзката и недоумение на напътствието или нетърпението да напусне летище " Лос Родеос " карат командира на самолета на KLM да стартира ускоряване на самолета.

Embed

Екипажът на боинга на " Пан Ам " чува по радиото, че холандският екипаж рапортува политане. Командирът на полета неотложно подхваща маневра по завиване наляво и подава цялостна мощ на моторите, в опит да напусне полосата по най-бързия метод. Докато холандският аероплан към този момент форсира съвсем доникъде на пистата, екипажът му осъзнава, че другият " Боинг " към момента не я е напуснал. Тъй като към този момент е твърдо късно за преустановяване на излитането, командирът Зентен дава цялостна мощ на моторите и подвига носа за политане.

Маневрата е толкоз нападателна, че следствието демонстрира, че самолетът е влачил опашката си най-малко 18 метра по повърхността на пистата, поради рисковия ъгъл на офанзива.

KLM4805 съумява да „ отлепи “ от пистата към 91 метра преди самолета на " Пан Ам " и поради огромния ъгъл на офанзива носовата стойка на колесника даже съумява да прескочи американския Боинг, само че останалата част от самолета се врязва в другата машина със скорост от към 259 км/ч.

Американският " Боинг " е раздвоен на две, възпламенява се и експлодира. Самолетът на KLM се влачи още 229 метра по дължината на пистата, само че също се възпламенява и взривява. Всички 248 души на борда на холандския аероплан умират.

 Снимка: Getty Images

По знамение 61 души от машината на " Пан Ам ", в това число втория водач, оцеляват, само че останалите 335 души умират.

" Мислех си, че това не може да се случва на мен. Гледах по какъв начин самолетът ни гори, а всички тези хора са към момента в него. Всичко това беше отвън качествата ми за разбиране. Всичко стана толкоз бързо. За няколко минути всичко изгоря, а по-късно настана тишина. Зловеща тишина ", споделя след години вторият водач Робърт Браг.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР