27-годишният Стоил Джуров хвана кръста на Йордановден в река Стряма

...
27-годишният Стоил Джуров хвана кръста на Йордановден в река Стряма
Коментари Харесай

Стоил Джуров хвана кръста в Маноле

27-годишният Стоил Джуров хвана кръста на Йордановден в река Стряма в Маноле. Той е някогашен народен играч по карате киокушин. Повече от 10 години се е занимавал със спорт и гордостта му е присъединяване в Европейски шампионат с българския тим. „ Щастлив съм, че за повторно хванах кръста на Богоявление, тъй като този празник е най-светлият за мен. Посвещавам триумфа си на моя татко Йордан, който през днешния ден чества “, показа Стоил. Той пожела на всички да са живи и здрави и да не престават традициите на предците ни. Кметът на селото Стоил Дишев поздрави „ спасителя “ на кръста, връчи му дарове и поздрави присъстващите за Йордановден.

Дванадесет мъже от 15 до 57 години скочиха във водите на река Стряма, с цел да спасят Богоявленския кръст. По традиция всички участници играха мъжко хоро в реката, подкрепени от бурните овации на присъстващите на брега.

Празникът Йордановден в село Маноле стартира с Велик водосвет за здраве и благополучие в храм „ Св. Димитър “, отслужен от отец Николай. След него миряните получиха благословия и си взеха светена вода, която на Богоявление има особена мощ.

По-късно литийно шествие, водено от кмета на Маноле Стоил Дишев, се насочи към река Стряма. Стотици поданици на Маноле участваха на брега на реката, с цел да проследят от близко ритуала. Отец Николай освети кръста и напомни за символиката на християнския празник. Той бе съпроводен с осъществявания на фолклорна група „ Манолски славей “, която сътвори невероятна атмосфера. След края на Богоявленския обред, кметът Дишев предложения присъстващите на централния площад в селото, където бе готова празнична стратегия от НЧ „ Просвета – 1927 година “.

Литийното шествие бе съпроводено от полиция. Движението на моста на река Стряма бе следено от чиновници на реда.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР