27-годишната Стефка Парова от Смилян е една от пишман гурбетчийките

27-годишната Стефка Парова от Смилян е една от пишман гурбетчийките ...

Гурбетчийка от Смолянско: Не се лъжете като нас!.

27-годишната Стефка Парова от Смилян е една от пишман гурбетчийките завърнали се от Лондон. Пред "Марица" жената разказа, че за Острова на 8 февруари тръгнали 15 души от България. Четирима били от Смилян, останалите от Смолян, Асеновград и Ямбол. Минка Ясенова от Устово събрала групата, като повела с нея и двете си дъщери, зетя и снаха . Минка работила доста време във фермата и търсела хора за работа.

Обяснила, че била помолена от шефа на тази фирма. Условията били - плащане по 11 паунда на час, 6-7 ч. работа на ден, нощувало се в каравани. Когато групата пристигнала на място обаче, се оказало, че каравани няма и всеки от новодошлите трябва да работи по 1 ден в седмицата срещу 30 паунда, разказа Парова. Според нея кошмарът започнал още от летището при заминаването за Лондон. За една от жените от Смилян се оказало, че няма билет. На нейно място имало друго попълнение.

Когато пристигнали  посред нощ до караваните, след 4 часа пътуване от летището, се оказало, че порталът бил затворен и няма кой да ги настани. 

"Минка се чудеше къде да ни сложи. Луташе се като луда, накрая българин, който работи там, Станчо, който е наел по-голяма каравана, се смили и прие 8 човека от нас. В друга каравана се настаниха още пет. В крайна сметка двама останаха в кола да спят пред караваните", разказа Парова. След разговор с фирмата дали ще се подписват договори, Минка казала на българите, че трябва да дадат по 100 паунда. Групата обаче не можела да осигури парите, тъй като платила превоза от летището и храна. 

Така се наложило всеки сам да се спасява. Българка подслонила 6 души, за да могат да си намерят по-изгодни обратни билети за България. Семейство от Асеновград обаче се оказало в пълна безизходица. Тъй като нямали никакви пари, останали да следват Минка, като се надявали, че все някъде ще намерят да се подслонят.  

"Мисля, че за нас е редно да заведем дело и не толкова за парите или за сензация, измама е. Разбрах, че още хора е трябвало да тръгнат след нас. Искаме да не се лъжат хората, да няма други пострадали, защото кошмарът е доста голям. За първи път моето семейство решихме да излезем и вярвайте - това ще остане травма за мен за доста дълго време", обясни Парова. 

Минка Ясенова не бе открита за коментар. Медията е готова да  предостави право на мнение.

Източник: blitz.bg