27-годишна жена от Пловдивска област роди в УМБАЛ-Пловдив здраво момиченце,

...
27-годишна жена от Пловдивска област роди в УМБАЛ-Пловдив здраво момиченце,
Коментари Харесай

Жена роди успешно след Синдром на изчезващия близнак

27-годишна жена от Пловдивска област роди в УМБАЛ-Пловдив крепко момиченце, откакто по време на бременността й бе диагностицина с фетална резорбция, позната още като Синдром на изчезващия близнак. Това оповестиха от лечебното заведение.
Д-р Семра Халил от Отделението по Акушерство и гинекология “хвана ” бебето , което пристигна на бял свят с тегло 3240 гр и растеж 50 см.
" Следих бременността на пациентката, която стартира като двуплодна и до 8-ата седмица протичаше по този начин - ясно се чуваха тоновете на двата плода. След това обаче единият изчезна, а другият продължи да се развива ", описа тя.
След влизането в болничното заведение на майката е направено секцио, тъй като страда от вродено бъбречно заболяване и през 2016 година й е направена урологична интервенция. Семейството има и друго дете - момченце, родено обикновено. Днес те нарекоха момиченцето си Ванеса.
Д-р Халил уточни, че не е изцяло ясно, какво пpичинявa изчeзвaнeтo нa eдиния близнaĸ по време на бременността. Често се cлyчвa пpи мaйĸи зaчeнaли нaд 30 гoдини, тъй като в тoчнo тaзи възрастова гpyпa забременяват с близнациповече от останалите. Paзглeждaйĸи нeщaтa oт биoлoгичнa глeднa тoчĸa, cиндpoмът зacягa пpeдимнo eднoяйчнитe, пoнeжe тe дeлят oбщa плaцeнтa и пocтoяннo ca в бopбa зa нaдмoщиe.
Около 20–30 % от бременните дами се сблъскват с диагнозата фетална резорбция, позната още като Синдром на изчезващия близнак, или другояче казано, преждевременната гибел на единия плод при многоплодна бременност. В резултат на това мъртвият ембрион в утробата бива отчасти или напълно „ обхванат ” от живия, от плацентата или от организма на майката.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР