27-годишен разследващ журналист от Словакия и приятелката му са били

...
27-годишен разследващ журналист от Словакия и приятелката му са били
Коментари Харесай

Разстреляха като кучета словашки журналист и приятелката му, откриха телата след дни в дома им

27-годишен проверяващ публицист от Словакия и приятелката му са били разстреляни в дома им. Престъплението евентуално е било осъществено по отношение на следствие на Ян Кучияк, оповестява АП.

Телата на 27-годишния Ян и приятелката му Мартина са открити в неделя вечерта в дома им в град Велка Мача, на изток от столицата Братислава. Полицията била извикана по сигнал от обезпокоен член на фамилията.

Шефът на полицията Тибор Гаспар изясни, че убийството евентуално има връзка с разследвание на журналиста, без да дава повече детайлности. Известно е, че Кучияк е работил по тематиката за укриване на налози.

Премиерът на Словакия съобщи, че в случай че казусът е подобен, това би било „ невиждана офанзива върху свободата на словото и демокрацията в Словакия “.

Полицейският шеф Гаспар сподели още, че репортерът е убит в гърдите, а дамата – в главата. Смъртта им е настъпила сред четвъртък и неделя. „ Словакия в никакъв случай не се е сблъсквала с такова невиждано нахлуване над публицист “, добави той.

Кучияк работел за уеб страницата Aktualne.sk. Занимавал се с укриването на налози. В последния си репортаж той разказвал за предприемач, обвинен, че продава жилища в жилищен комплекс на личните си компании. Той сложил под въпрос бизнес логиката на сходно деяние и предположил, че това може да е скица за неплащане на налози.

Миналата година репортерът подал тъжба в полицията, че предприемачът Мариян Кокнер го е заплашил след публикуването на публикация за него.

Всички, които са имали контакти с Кучияк ще попаднат в следствието. Полицейска протекция ще бъде разпоредена над част от работещите в уеб страницата Aktualne.sk.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР