265 сигнала за корупция от граждани са получили 19 институции

...
265 сигнала за корупция от граждани са получили 19 институции
Коментари Харесай

265 сигнала за корупция от граждани са получили 19 институции през 2016 г.

265 сигнала за корупция от жители са получили 19 институции през 2016 година Това сподели в предаването " 12+3 " Биляна Гяурова, шеф на Българския институт за правни начинания. 

Екип от специалисти в разнообразни сфери прегледа тематиката за битката с корупцията през гражданската интензивност при подаване на сигнали за корупция. Проучването, което е за 2016 година, се базира на данни от 19 институции.

„ Единствено от Национална агенция за приходите не получихме отговор – за там не знам дали въобще са получавали сигнали. 6 от тези 18 институции въобще не са получавали сигнали, свързани с корупция. Това са Българска народна банка, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за отбрана от дискриминирането, Комисията по досиетата, Комисията за контролиране на известията и Агенцията за публични поръчки. Най-голям брой сигнали е получила Дирекцията за противопоставяне на корупцията в ДАНС. Към този миг тази дирекция към този момент не съществува, тя се вля в новата мегаструктура. Там са получени 137 сигнала. 100 от всички сигнали са подадени по електронен път. Гражданите избират да изпращат сигналите на хартия “, разяснява Гяурова.

Според нея би трябвало да има взаимност, когато се подават сигналите, т.е. индивидът, който е подал сигнала, да знае кой ще обработи този сигнал и какво ще следва. Тя акцентира, че не може всички институции да бъдат обединени под една шапка, а и корупционните сигнали могат да са от най-различно естество. Гяурова обаче уточни какво може да се направи в тази посока:

„ Трябва да се дават по-висококачествени и елементарно налични електронни услуги на жителите и бизнеса. Една от нашите рекомендации е да има унифициране на институционалните уеб сайтове във връзка с това къде да слагат информацията за сигнализиране за корупционна процедура, по какъв начин да бъде култивиран сигнала, по какъв начин да се даде противоположна информация, да е предпазена връзката. Конкретна рекомендация имаме в това отношение и към новата мегаструктура, тъй като там все още на уеб страницата им не съществува опция за електронно подаване на сигнал. КПКОНПИ може би в действителност би трябвало да се постарае по-сериозно върху своя институционален уебсайт, който да бъде приканващ и информиращ, задоволително сигурен и задоволително отговорно изработен. /…/ Трябва да има процедурна правдивост, с цел да може хората да усещат доверие в тази институция и да знаят, че когато подадат сигнал, той няма да потъне и комисията няма да е като една черна дупка, а ще има един непрекъснат контакт и информационен канал с жителите “.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР