260 ученици и студенти от цяла България представиха своите продукти

...
260 ученици и студенти от цяла България представиха своите продукти
Коментари Харесай

46 младежки стартъпи представиха своите разработки във форума „Изгряващи звезди“ на JA България


260 възпитаници и студенти от цяла България показаха своите артикули и услуги по време на 11-ия Младежки стартъп конгрес „ Изгряващи звезди “. 35 образователни компании се бориха за наградата „ Най-добра образователна компания на JA България “. Те бяха определени по време на районните надпревари, които JA провежда през април, всред 135 образователни компании, които взеха присъединяване в програмата тази година. По време на форума своите бизнес разработки показаха и 11 студентски екипа от София, Пловдив и Благоевград, които участваха тази година в програмата JA Startup.

Най-добрата образователна компания на JA България за 2019 година е екип Incendio от ОДК Пловдив с началник инж. Огнян Димитров. Продуктът, създаден от учениците, с който единомислещо завоюваха журито, е биоразградими и безвредни чинии от царевични листа. След по-малко от месец учениците ще показват България на интернационалното съревнование на образователните компании на Джуниър Ачийвмънт Европа, което ще се организира във Франция. Най-добрият студентски стартъп на JA България за 2019 година е Bevine от Софийския университет „ Св. Кл. Охридски “. Екипът е създал изцяло решение за винопроизводители, което им разрешава посредством датчици, ситуирани в насаждението, да получават настояща информация във всеки миг за редица индикатори на почвата и атмосферните условия. Bevine получи огромната премия, обезпечена от Фондация Сити - чек за 5000 $ и опция да показа България на интернационалното съревнование на студентските стартъпи на Джуниър Ачийвмънт Европа в Норвегия в края на юни. Bevine взеха и две оценки в специфични категории – премията на HPE „ Най-иновативна концепция “ и премията на Manpower „ Най-добър екип “.

„ Джуниър Ачийвмънт е организация с обичаи и по тази причина е организация с бъдеще. Щастлива съм, че дружно на младежите в България, тъй като имаме вяра в нашата идея – от предприемчиви хора към щастлива нация “, сподели Милена Стойчева, изпълнителен шеф на JA България.

По време на откриващата гала на форума „ Изгряващи звезди “, която се организира под стъкления купол на Софийското Ларго, бяха отличени учебните заведения с най-иновативни практики в преподаването на предприемачество. Заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева, дружно с изпълнителния шеф на JA Милена Стойчева, връчиха премията за най-предприемчиво общообразователно учебно заведение на на Математическа гимназия „ Баба Тонка “, гр. Русе . Те връчиха и статуетката „ Най-предприемчива професионална гимназия на България за 2018/2019 година “ на ПТГ „ Н. Й. Вапцаров “, гр. Враца .

Карина Ангелиева поздрави екипа на JA България и съобщи, че през последните 22 години организацията е потвърдила своята непримиримост в привличането на вложения в обучение от страна на бизнеса.

Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи грамоти на най-активните учебни заведения в преподаването на предприемачество по стратегиите на JA в гр. София за последните 10 години на 119 СУ „ Акад. Михаил Арнаудов “, 108 СУ „ Никола Беловеждов “ и Националната финансово-стопанска гимназия . Трите учебни заведения получиха званието деен и резистентен сътрудник на JA в предприемаческото обучение в Република България и специфичен знак за качество.

„ Където и да се намират през днешния ден учениците, взели участие в стратегиите на JA още от края на 90-те години в България, през днешния ден те са водачи в своята специалност, умеят да вземат решение проблеми и да търсят резултат. Развитието на стопанската система минава през започващите компании и новаторските младежи “, съобщи госпожа Фандъкова.

В края на деня, в границите на церемонията по награждаване на екипите, във Военния клуб в София заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова връчи премията „ Учител на годината на Джуниър Ачийвмънт България “ 2019 на Радина Маринчева от ОДК – Средец .

Еврокомисарят Мария Габриел , дружно с изпълнителния шеф на JA Милена Стойчева, връчи премията на EIT Raw Materials „ Към нововъведения и предприемачество посредством първични материали и естествени запаси “ на екип “RE3D” от Математическа гимназия „ Д-р Петър Берон “, Варна , с началник Димитрина Докимова, които създават нишка за 3D принтер от рециклирани капачки. Поощрителна премия в тази категория получи екип Incendio от ОДК Пловдив, който взе първо място при ученическите екипи.

С първо място в състезанието за комерсиална марка „ Брандико “ на Министерството на стопанската система беше отличен UpPlay от ОДК Пловдив с началник Огнян Димитров . Учениците получиха и премията на Нестле за „ Най-добра маркетингова тактика “ за популяризирането и налагането на пазара на създадения от тях клатещ се стол, който спомага за изправяне и балансиране на стойката.

Още награди в специфични категории

Награда на Oracle “Digital Creativity” отиде при FurnView от МГ „ Баба Тонка “ , Русе , с началник Нели Тихомирова за създаденото от учениците приложение за цифрово обзавеждане посредством мебели, показани с 3D аспект.

Наградата на MetLife “LifeChanger” и чек за 2000 лв. отиде при екип Save Air Purifier от ПГТ „ Н. Й. Вапцаров “, Враца , с преподавател Мариана Павлова, за техния освежен и осъвременен пречиствател на въздуха за работни пространства. Екип от същата гимназия завоюва чека от Фондация Метлайф и в надпреварата през 2018 година, като е дал средствата на съучениците от идващия клас, участник в програмата „ LifeChanger “. Със сумата продуктът е осъвременен и модернизиран.

Наградата на Novartis “Health and Care “ отиде при учениците от екип “Turing Automation” от ТУЕС към ТУ – София , с началник Димчо Димов за новаторската им разработка VoiceCV – новаторска шапка с вградена камера и изкуствен интелект, която оказва помощ на незрящи хора да получат информация за обектите наоколо до тях посредством задаване на въпроси. С впечатляващата си разработка, основана на така наречен Machine learning (Deep learning), екипът получи и специфичната премия „ Go Digital” на A1 България.

Наградата на медиите за млади бизнесмени „ Стъпки към славата” отиде при “BRIITH” от СУ „ Св. Кл. Охридски “ за създадения от тях датчик, който проучва качеството на въздуха в затворени пространства.

С единадесетото издание на форума „ Изгряващи звезди “ JA България означи и 100 година от старта на емблематичната стратегия по предприемачество „ Учебна компания “ на Джуниър Ачийвмънт, основана през 1919 година

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР