26 ученици от Молдова пристигнаха в Русенския университет, за да

...
26 ученици от Молдова пристигнаха в Русенския университет, за да
Коментари Харесай

Ученици от Молдова учат български език в Русенския университет

26 възпитаници от Молдова дойдоха в Русенския университет, с цел да учат български език. Обучението дава опция на бесарабските българи да опознаят от близко прародината си, нейните обичаи и просвета. Много от децата мечтаят да продължат образованието си у нас, по тази причина желаят да усъвършенстват езика.

Учениците са от региона на Тараклия, където живеят близо 30 хиляди бесарабски българи. Въпреки че още нямат 15 години, децата са научили от своите баби и дядовци историята и песните ни, знаят стъпките на националните ни танци и всякога, когато заговорят за България го вършат с усмивка и голям възторг.

Амина – ученичка: " Аз знам национални танци български, тъй като в нашето село има колективи танцувални и ние виждаме танци очен постоянно. " Кира Никифрова - ученичка: " Бих желала да се върнала тук да уча нещо ново, историята, фолклора, традициите. " Ана Банкова - ученичка: " Задължени сме да знаем български език, тъй като, когато знаеш езика, знаеш своите корени. Това е същински българин. "
Шест учители от Молдова дружно с сътрудниците им от Русенския университет преподават български език на учениците. Сред тях е Иванка Господинова, която е създател на един от букварите за бесарабски българи.
Иванка Господинова - преподавател: " Аз от дълго време съм се заела с българския език, тъй като преди, 90-те години бяхме издали първи буквар за нашите деца, тъй като у нас и историята е друга, и езикът. " Анджела Ламбова – учителка: " Има в фамилията майката българка, или бащата българин, или бабата. Те към този момент знаят някакви неща. Ний описваме някои неща примерно за хановете, за царете и те стартират да се интересуват, като описвам те по този начин стоят и слушат деликатно и им описвам всичко за България. "
През последните пет години Русенският университет посреща по няколко групи възпитаници за езиково образование от Украйна и Молдова по разпореждане на Министерския съвет. А през септември чака 20 банатски българчета от Румъния, с цел да обогатят познанията си по езика.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР