26 септември е Европейският ден на езиците. Отбелязва се от

...
26 септември е Европейският ден на езиците. Отбелязва се от
Коментари Харесай

Във Варна отбелязаха Европейския ден на езиците

26 септември е Европейският ден на езиците. Отбелязва се от 2001 година и цели да насърчи проучването на непознати езици във всяка възраст, както и да разпространява богатото езиково многообразие на Стария континент. По този мотив във Варна беше изложено огромно пано, върху което всеки можеше да изпише обичаната си дума на език по собствен избор.


Благодаря, обич, религия и татковина са единствено част от думите, които бяха изписани от инцидентни минувачи. Някои не устояха да показват, че са футболни почитатели, а други подходиха с възприятие за комизъм.
Ива Дикова, аташе към Френски институт в България: Хората, които се стопират, демонстрират интерес, незабавно откликват и написват обичаната дума на съответния език, превеждат ни я и и на британски нормално, в случай че не разбираме техния език.
Нашият екип също се включи в самодейността. Избрахме да изпишем думата слово на български и датски език, тъй като на всички места по света за медиите силата е в словото.

Съществуват над 6000 езика на планетата, а единствено в Европа те са към 200. Това прави към три % от всички езици по света. Заради прилива на бежанци и емигранти, Европа става още по-многоезична.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР