26 на сто от медиците у нас страдат от хипертония,

...
26 на сто от медиците у нас страдат от хипертония,
Коментари Харесай

Всеки четвърти медик у нас страда от хипертония

26 на 100 от медиците у нас страдат от хипертония, като делът на медиците с това и други хронични болести е по-висок от междинния за останалите работещи в страната. Това демонстрират резултатите от национално изследване на съсловната лекарска организация за здравните проблеми на медиците, извършено от социологическа организация “Тренд “ и финансирано от фармацевтичната компания “Пфайзер “. В изследването са взели участие над 1000 лекари от цялата страна и 1207 от заетите в други сфери.

За съпоставяне хипертония имат 15% измежду работещите в други браншове у нас.

Подобна е обстановката и със болесттите на щитовидната жлеза. 11% от лекарите имат и други хронични болести, до момента в който при работещото население това са единствено 2%.

Данните демонстрират, че и в двете изследвани групи заболеваемостта има директна връзка с възрастта. Повече са и медиците, които дават отговор, че изпитват психическо безсилие при работа. 47 на 100 от тях имат психическа отмалялост, до момента в който това е проблем за 36 на 100 от заетите в други сфери. Данните демонстрират още, че лекарите сред 40 и 60 години страдат най-вече от психическо безсилие, като по-високи са стойностите при дамите.

Всеки втори доктор е бил жертва на вербална експанзия по време на работа (48%). За съпоставяне всички останали специалности са се сблъсквали с експанзията в доста по-малки мащаби (17%). За физическа експанзия споделят 7 на 100 от
лекарите, като за останалите специалности този % е два пъти по-малък – 3%.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР