26 на сто от 15-16-годишните тийнейджъри у нас поне веднъж

...
26 на сто от 15-16-годишните тийнейджъри у нас поне веднъж
Коментари Харесай

26% от 15-16-годишните поне веднъж са употребявали дрога

26 на 100 от 15-16-годишните младежи у нас най-малко един път са употребявали някакъв опиат, заяви през вчерашния ден психологът Росица Станулова пред Българска телеграфна агенция във връзка Международния ден за битка с наркоманиите и наркотрафика. Процентът на малчуганите, пробвали за първи път дрога, несъмнено е по-висок, тъй като са регистрирани случаи 10-11-годишни деца да са създали това за първи път, прецизира тя.
Един от рисковите фактори във връзка с използването на психоактивни субстанции измежду осмокласниците е попадането им в нова среда, показва психологът. Тъй като в тази възраст те имат естествената потребност да бъдат признати от връстниците, които за тях се трансформират в главен престиж, са склонни да проявят рисково държание, с цел да бъдат признати в група, да бъдат известни измежду връстниците, разяснява Станулова. 
По думите й има тревожни случаи при които самите деца са дилъри. Основното, което те продават е марихуана, само че се среща и продажба на амфетамини, метамфетамини, екстази и кристали. При децата 5-7 клас се среща и приложимост на снус - пакетчета, цялостни с никотиново наличие, само че те се популяризират в магазините напълно легално. Друго, което използват децата, е божествен газ. Употребата на наргиле измежду подрастващите също беше много известна, само че в сместа за пушене постоянно има синтетични канабиноиди. Не са за подценяване и енергийните питиета, подсети Станулова.
Проучване, осъществено " Сова 5 " в края на предходната година демонстрира, че студентите у нас най-често стартират да използват опиати на 16-18-годишна възраст. Сред тях 11,9 % са показали, че на тази възраст за първи път са използвали канабис, 2,8 % - амфетамини, 1,9% - кокаин, 1,6% - екстази, 1,5% - метамфетамини.
Повече от половината от запитаните показват като  аргументи за първа приложимост на наркотично вещество най-често показват от любознание, да опитат нещо непознато. За наслаждение, с цел да изпитат краткотраен прелестен резултат е повода за първа приложимост на опиат за 40% от запитаните, а повече от една трета показват, че го вършат, с цел да бъдат признати от групата.
Първата приложимост на някакво наркотично вещество измежду студентите най-често се е случила на ваучър -  70,0% от употребявалите опиати, на улицата, в градинка, парк -9,3% и в домашна конюнктура - 6,9%.
6,1% от студентите показват, че в миналото в живота си са ги употребявали дизайнерска дрога, а 2,2% от тях показват приложимост през последните 30 дни. Обикновено използването е под формата на растителна примес за пушене. Само 0,7% показват, че са инжектирали наркотично вещество. Близо 3 на сто  дават отговор, че са карали кола след приложимост на опиати.
Според 80,7% от интервюираните използването на опиати е проблем за обществото ни, а 7,2% са на противоположното мнение.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР