26-годишната журналистка Джулиана Оларте от Ню Йорк изпитва затруднения, когато

...
26-годишната журналистка Джулиана Оларте от Ню Йорк изпитва затруднения, когато
Коментари Харесай

Твърде стари за TikTok, млади за iPod: Кои са зилениалите

26-годишната журналистка Джулиана Оларте от Ню Йорк изпитва усложнения, когато би трябвало да дефинира към кое от двете генерации се вписва– групата на милиниалите или младите Z.

Отскоро обаче, учените дават отговор на алтернативата, въвеждайки новото разбиране зилениали.

" Зилениалите са група хора, родени сред началото на 90-те и 2000 година ", изяснява пред CNN Дебора Кар, професор по социология и шеф на Центъра за нововъведения в обществените науки в Бостънския университет.

" Те се намират на границата сред поколението Z и милениалите, заради което е основан сборният етикет " зилениал ", добавя тя.

Това микропоколение се е сблъскало с доста компликации и ги е преодоляло в относително късия си живот, изяснява проф. Кар.

" Те са били бебета и деца на 11 септември 2001 година и не познават живота преди инспекциите за сигурност на летищата, необуздания вътрешен тероризъм и други плашещи закани. Те са посещавали лицей по време на пандемията и са пропуснали значими обществени маркери ", добавя професорът.

Зилениалите са родени почти сред 1992 и 2002 година, само че няма единна последна точка, за която специалистите да са съгласни.

По-малката сестра на Джулиана и други представители на поколението Z са израснали с телефон в ръка и със обществените медии - не са пропуснали нито един миг от новите технологии.  Десетилетие по-рано " ние имахме iPod Touch, с цел да смъкваме музика онлайн и конвертирахме песни от YouTube в mp3 ", изяснява Джулиана.

Различните способи, по които поколенията израстват с технологиите и ги употребяват, са мощен разделител при определянето на поколенията.

Зилениалите са на границата сред милениалите, които се смятат за пионери в цифровите технологии и поколението Z, които се смятат за „ цифрови туземци “, защото не познват живота преди екраните.

" Ние сме израснали с технологиите през целия си живот, само че не сме танцьори в TikTok като поколението Z, нито сме били в MySpace като милениалите ", споделя Сабрина Грималди, 23 година През 2021 година тя започва Zillennial Zine, уебсайт за нейното микропоколение.

Грималди има по-малък брат, който е от поколението Z, и по-голям, който е милениал.

" През целия ми живот са ми казвали, че съм милениум или ново потомство Z. Наистина се отнасям и към двете, само че и не чак толкоз. Най-неразбраното нещо за нас евентуално е нашето битие. ", споделя Сабрина.

Представителите на всяко едно потомство постоянно споделят значими житейски прекарвания, изяснява още проф. Кар.

За " най-възрастното потомство " това е призоваването да служат на фронта по време на Втората международна война. За бейби бумърите общото е, че са израснали дружно като младежи през бурните 60-те години на предишния век.

Поколението Z е посещавало гимназия по време на пандемията и е пропуснало значими стадии от общественото съзряване и паметни събития като абитуриентския бал.

Макар че зилениалите да считат, че не се вписват нито в поколението Z, нито в милениалите, междинната зона, която заемат, има своите преимущества.

" В нашия проучвателен център открихме, че консуматори като зилениалите имат преимущество, тъй като са по-наясно с поколенията преди и след тяхното ", изяснява Джейсън Дорси, откривател на поколенията и президент на Центъра за поколенческа кинетика.

Хората от Поколението Z " се интересуват доста от екологията, пробват се да понижат въглеродния си отпечатък и да понижат пластмасовите си боклуци ", изяснява Сабрина Грималди.

Още от ранна възраст зилениалите са осведомени за последствията от изменението на климата, добавя още проф. Кар. " Те са наясно със заканите за планетата, само че също по този начин знаят, че могат да играят значима роля в намаляването на своя въглероден отпечатък (помислете за Грета Тунберг) ".

" Трябва да помним, че всяко потомство има своите лични битки и че те се оправят по най-хубавия метод със света, който предходните генерации са основали за тях ", обобщава проф. Кар.

Филип Коен, професор по социология в Университета на Мериленд, назовава етикетите за поколенията безсмислени.

" Социалните науки не обръщат огромно внимание на дискурса за " поколенията ", тъй като той е най-вече повърхностна шумотевица ", разяснява той.

Опитайте се да кажете това на един зилениал.

Според Сабрина Грималди от всяко потомство зависи да се сплоти, с цел да поддържа идната група хора, които порастват в обществото след него - толкоз по-добре, че да помогне за обезпечаването на по-добро бъдеще за всички.

И нейното потомство, споделя тя, към този момент върви в тази посока.

" Всеки път, когато се появи ново потомство, се спори за това кой е гнусен и за какво е гнусен, и мисля, че като зилениали, ние се опитваме да спрем това, доколкото можем. Не е нужно да ненавиждаме всяко ново потомство. Нека се съсредоточим върху построяването на по-добро бъдеще дружно ", добавя Сабрина.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР