26 дни България се тресе от антиправителствени протести. Исканията са

...
26 дни България се тресе от антиправителствени протести. Исканията са
Коментари Харесай

Проучване: Близо половината българи свързват ”мафия” и ”мутри” с ДПС и ГЕРБ

26 дни България се тресе от антиправителствени митинги. Исканията са за оставката на кабинета “Борисов 3 ” и тази на основния прокурор Иван Гешев. Какво би се случило обаче, в случай че предварителни избори имаше тази неделя?
Проучване на “Алфа рисърч”, направено по поръчка на “Дневник” демонстрира, че ни чака пъстър парламент. Впечатление обаче прави обстоятелството, че близо 50% от интервюираните свързват думите “мафия” и “мутри” с Движение за права и свободи и ГЕРБ. Въпреки това обаче, резултатите сочат, че първа политическа мощ при изборите още веднъж би била партия ГЕРБ.

Разместване в парламентарните настройки обаче има - в Народното събрание биха влезнали депутати от “Има подобен народ” на Слави Трифонов, “Демократична България”, а има и прочут късмет бариерата от 4% да бъде прескочена и от плана на Мая Манолова. “Обединени патриоти” пък са на ръба - с 4.1% поддръжка.

Извън Народно събрание се обрисува да останат „ Воля “, хипотетични партии на Цветан Цветанов и Васил Божков и „ Възраждане “.

Повече от половината българи дават негативната оценка за работата на кабинета, а половината правят оценка отрицателно и активността на премиера Бойко Борисов (49,3%). Ясен любимец за поста министър-председател липсва.

С високо отрицание на дейностите и съмнение се отличава и основният прокурор Иван Гешев единствено след шест месеца на този пост. Най-много от интервюираните считат даже, че негова оставка ще помогне повече за превъзмогване на политическата рецесия, в сравнение с оставка на кабинета.

Почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, както и Делян Пеевски са двете лица, които интервюираните най-често свързват с задкулисието. Те са преди всичко в листата на лицата, които би трябвало да бъдат разследвани. Резултатите от проучването демонстрират, че точно те управляват дейностите на прокуратурата.

Проучването на “Алфа рисърч” е извършено в интервала 23 - 30 юли 2020 година измежду извадка от 1017 души по метода " Лице в лице ".

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР