26 декември е християнският празник Събор на Пресвета Богородица. На

...
26 декември е християнският празник Събор на Пресвета Богородица. На
Коментари Харесай

26 декември- Събор на Пресвета Богородица

26 декември е християнският празник Събор на Пресвета Богородица. На този ден православната черква събира вярващите и възхвалява с благодарствени слова Божията майка – Дева Мария. Честват се и Свети Йосиф Обручник, земният татко на Исус, Свети цар Давид, Свети Яков, брат Божий, пръв християнски свещеник на град Йерусалим.

Според Библията Йосиф е от царски жанр, само че живеел като дърводелец и в добродетелна беднотия. След като останал вдовец на 80 години, на него му била поверена достойнството на младата Мария - бъдещата майка на Спасителя. Той бил свикан да я пази и пази в нейната свещена задача - посредством непорочно зачатие да роди Исус. Йосиф отнесъл насмешки, задето бил на напреднала възраст, а младата му жена била родила, само че той устоял, тъй като Божията воля му давала сили.

Йосиф живял до 110 години в правоверен живот и почтен труд. Бил добър земен татко на Спасителя и подобен завет оставя празникът на св. Йосиф, денят на бащата. Бащите са опора и сигурност на фамилията, би трябвало да го устоят с почтен труд и грижа.

Денят на бащата съществува съвсем на всички места по света в чест и възхвала на бащите и бъдещите татковци.

В другите страни се чества по друг метод и на разнообразни дати. Според католическата традиция празникът се празнува на деня на св. Йосиф — 19 март, само че в множеството страни денят на бащата е всемирски празник и се чества на разнообразни дати.

В България се празнува на 26 декември, денят, в който православната черква празнува св. Йосиф.

Имен ден на 26 декември честват Давид, Давидка, Йосиф, Йосифа, Дачо, Дацо, Жозеф, Жозефина.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР