26 април 1986 - Реактор 4 от Чернобилската атомна електроцентрала

...
26 април 1986 - Реактор 4 от Чернобилската атомна електроцентрала
Коментари Харесай

Спомени от Чернобил - пожарникарите и доброволците са героите от инцидента

26 април 1986 - Реактор 4 от Чернобилската атомна електроцентрала избухна, Инцидентът провокира голямо освобождение на радиоактивни частици в атмосферата и доста жертви, измежду тях би трябвало да вземем поради и оживелите, които в този момент са изправени пред ужасни болести.
Всичко се случи по време на стрес тест, осъществен през нощта сред 25 и 26 април, с цел да се ревизира готовността на личния състав и централата. Но нещо се обърка. Температурата вътре в реактора се усилва бързо и обстановката излиза отвън надзор.
Първите, които стигат до централата след случая, бяха пожарникари, които не са били предизвестени за заплахата, на която ще бъдат изложени. След първите 30 минути на интервенцията, те започнаха да страдат от разнообразни проблеми и огромна част от тях починаха няколко дни по-късно.
Тази детонация и последвалият гърмеж освободиха огромни количества радиоактивни частици в атмосферата, която се е популяризирала в Съюз на съветските социалистически републики и по света. В дните след гърмежа радиоактивността продължаваше да се усилва, по тази причина взеха решение да покрият централага  със задържаща конструкция, наречена саркофаг.
Битката за преодоляване на замърсяването и отбягване на по-голяма злополука в последна сметка е обвързвана с служащите над 500,000 и коства почти 18 милиарда рубли. По време на самата повреда, 31 души са загиналии. Все още се изследват дълготрайни резултати като рак.
Бяха извикани пожарникари и доброволци, които избраха да угасят огъня в реактора, Много от тях починаха. Останалите не престават да страдат от странни заболявания и сегашните държавни управления и интернационалните организации рядко признават връзката сред тези болести и облъчването с чернобил.
Изпратени са и ликвидатори на животни, като 97% от ликвидаторите бяха мъже, 3% бяха дами.. Повечето от ликвидаторите идват от Украйна и Русия.
Леонид Телятников е управлявал пожарникарите в нощта на бедствието и макар заплахата от радиоактивност, те са пристигнали там без подобаващото съоръжение.
Владимир Павлович Правик е зависещ на Леонид и в нощта на бедствието той е бил на 24 години. По време на изпращането до Московска болница №. 6 (където са били доведени първите жертви на Чернобил), лекарите декларират, че посредством микроскоп е невероятно да се получи верен взор върху сърдечната им тъкан.
Ядрата на клетките са формирали клъстери и има фрагменти от мускулна тъкан. Това е по-скоро директен резултат от йонизиращото излъчване, в сравнение с последица от вторични биологични промени. Да се спасят тези пациенти е било невероятно.
Много други способстваха за ограничение на следствията от това злополучие, което в продължение на години ужасяваше целия свят. Някои от тях не са знаели за заплахите, на които са били изложени, само че други са били наясно с тях и все пак са сложили животът на останалите, пред своя личен ограничавайки вредите. Това са същинските герои на Чернобил.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР