251 творби, сред които картини на Иван Мърквичка и Владимир

...
251 творби, сред които картини на Иван Мърквичка и Владимир
Коментари Харесай

Мърквичка и Майстора: 251 творби повредени от Националната Галерия

251 произведения, измежду които картини на Иван Мърквичка и Владимир Димитров-Майстора със статут на национално благосъстояние, са били развалени поради занемареност от Националната изложба (НГ), разкри.

Щетите са нанесени в редица произшествия от 2016 година до момента, като последният се случва февруари тази година. Всички те обаче или са изцяло скрити от обществеността, или информацията е манипулирана. Така за случая на 7 февруари 2023 година в медиите се появяват данни за повреда, която е провокирала рухване на мазилката в едно от фондохранилищата, както и лека щета на 3 картини.

Реално противопожарната железна врата на подземието е избита от пантите след гърмеж, който поврежда 75 картини, демонстрират документи, предоставени на КлинКлин след питане по ЗДОИ към Националната изложба.
Какво е развалено?
43 от картините са с ниска степен на увреждане. 13 са със междинна степен на увреждане. 18 картини са тежко повредени и се нуждаят от „ незабавна консервационно-реставрационна интервенция “. 1 картина е с „ над 60% унищожена живопис “. Всички до една са със статут на национално благосъстояние и са част от главния фонд на Националната изложба за интервала сред Освобождението и Втората международна война. До момента нито една от творбите не е реставрирана. Платната нямат и застраховка.

Сред тях са 11 картини на Иван Мърквичка (1856 – 1938): „ Седнало куче “; „ Къпеща се жена “; „ Шопско хоро “; „ При люлката по време на беритба “; „ Ноктюрно на ужаса “; Ескиз на сграда; „ Селянка от Търновско “; „ Селянин от с. Нова махала “; „ Девойка от Трън “; „ Портрет на А. Гаврилова “ и „ Невеста от Софийско “.

Също 3 картини на Владимир Димитров-Майстора: „ Жътвар “; „ Автопортрет “ и „ Мраморно море – залез “, картина на Сирак Скитник, озаглавена „ През Балкана “, както и „ Момичета-циганчета “ на Дечко Узунов. Повредени са платна на още 40 актьори – множеството от значимите художници в този период*. От Националната изложба отхвърлят да дават фотоси на развалените произведения, цитирайки авторски права.

Иван Мърквичка – „ Шопско хоро “, 1892 година Картината е развалена от НГ.
Както постоянно, никой не е отговорен
В писмо до Министерството на културата от галерията твърдят, че „ от 2018 година досега творбите във фонда са обект на непрекъснат надзор от страна на чиновниците […] от позиция на превенцията и усъвършенстване на изискванията на предпазване “. Проверка на министерството (МК), осъществена деня на повредата, заключва, че „ НГ е изпълнила отговорностите си по обезпечаване на нужните условия за предпазване на културните полезности “.

Оттам топката се трансферира върху компанията „ Синхрон-С “, която дава отговор за поддръжката на системите за газово пожарогасене във фондохранилищата. Именно по време на профилактичния обзор на системата от компанията във фондохранилище номер 5 на първия етаж се случва гърмежът.

„ По случайност няма човешки жертви и пострадвания “, означават от галерията в писмото до министерството, акцентирайки че фондохранилищата се посещават всекидневно.

Екипът на НГ изисква гаранции за своята бъдеща сигурност, което налага изключването на останалите 6 противопожарни системи, което единствено по себе си излага на риск картините при нова повреда.

Въпреки това „ Синхрон-С “ отказва да признае виновност. Фирмата прави оглед на 16.02.2023 на инсталациите с неподвижен газ IG-541. Тя открива казуса и открива няколко други нередности в противопожарната система.
 Иван Мърквичка, „ Ноктюрно на ужаса “. Картината е развалена от НГ.
Оттам акцентират, че са получили протокол от 2017 година, „ в който изпълнителят и подизпълнителят на ремонта по плана предават противопожарната система “. В него няма данни за опасности и нередности. Самата компания поддържа НГ от 21.12.2020 година, като поема обекта с двустранен протокол. Протокол, който обаче липсва. „ Синхрон-С “ прави първия си профилактичен обзор на 11.01.2021 година и не открива опасности и нередности. Тя съумява да ги забележи 2 години по-късно, тъкмо след гърмежа.
Унищожаване на културна полезност
5-о районно управление (на МВР) към Столична дирекция на вътрешните работи стартира преписка по случая, защото „ уврежданията на движимите културни полезности са свързани с реалната загуба на културна стойност, която би могла да бъде непоправима. “

Министерството на културата не приписва виновност на шефа на НГ Ярослава Бубнова. Самата тя обаче упреква министерството, че от февруари до октомври не е отпуснало 30 660 лева за незабавна реституция и консервация на картините, и 10 000 лева за ремонт на авриралите системи. Самата изложба да разполага с въпросните средства, твърди източник на КлинКлин.

„ Съществено закъснение и затрудняване при осъществяване на нужните поправки и реставрационни действия представляваше продължителната липса на бюджет за 2023 година С оглед протичащото досъдебно производство НГ е получила инструкции да не предрпиема в действителност дейности по намеси в системите и в пространствата, изумени от повредата, до осъществяване на нужните експертизи и процесуално-следствени дейности от проверяващите “, прецизират от НГ в писмото си до министерството.
Мълчанието на реставраторите
Взривът от февруари не е единствената повреда, при която са повредени картини от фонда на галерията. При разнообразни произшествия през последните години са повредени над 250 произведения. КлинКлин се свърза с няколко работещи в НГ, съгласно които информацията по повредите през годините се държи в загадка от стеснен кръг доближени на директорката Ярослава Бубнова. Дори част от реставраторите не знаят кои творби и до каква степен са повредени.

На 18 юни 2018 година поражда ВиК повреда в хранилище на фонд „ Българско декоративно изкуство “ към „ Квадрат 500 “ (който през 2015 година беше открит след ремонт за 27 милиона лева). В разследване на това 135 творби са развалени. Това са произведения на Любомир Йорданов, Георги Ножаров, Стефан Савов, Тодор Игнатов, Веска Дуцканова, Вяра Узунова, Пенчо Георгиев и други

„ Трудно е да се дефинира степента на повредите, по отношение на повредата, няма снимков материал преди повредата. Ако се разчита на снимковия материал след повредата, може да се дефинира, че броят на трайно повредените произведения е 26 “, оповестяват за КлинКлин от НГ.

Оттам разясняват, че 4 година по-късно реставрацията на стойност 25 000 лева продължава.

Иван Мърквичка, „ Портрет на А. Гаврилова “, 1896 година Картината е развалена от НГ.
„ Отходната вода се изливаше върху картините “
Друга ВиК повреда, този път през 2017 година в депото на Музея за социалистическо изкуство, поврежда 26 картини на Лика Янко, една от най-известните родни художнички. Степента им на щета е от междинна до висока.

Източник на КлинКлин съобщи, че за казуса с канализацията се е знаело дълго време. Точно както се знае за проблемите с вентилационната и противопожарна апаратура в „ Квадрат 500 “. Въпреки това години наред не се взимат цялостни ограничения, въпреки институцията да разполага с пари за това.

„ Канализацията се оттичаше непосредствено върху картините от депото. Беше скандално. Въпреки това никой не взе ограничения, до момента в който не беше късно “, споделя неизвестен чиновник на галерията.

По това време шеф е Слава Иванова, назначена след редица кавги от Вежди Рашидов, тогавашен министър на културата.

Иванова напуща прибързано през септември 2018 година, два месеца откакто повреда поврежда 135 картини, без да упоменава съответна причина. Тогава неин заместител е Бубнова, която бързо е назначена за краткотраен шеф, а сетне за постоянен в мандата на Боил Банов. Отново след поредност от кавги, като дори Слава Иванова тогава хвърля тежки обвинявания към нея.

В същия музей през 2014 година още веднъж поражда ВиК повреда, която уврежда произведение на Златю Бояджиев, само че сериозен ремонт, който да избегне по-тежкия случай 3 години по-късно, е подценен.
 Ярослава Бубнова, фотография: Булфото/Евгени Димитров.Аварии до безкрайност
По-малко от година след ремонта за 27 милиона лв. в срадата на „ Квадрат 500 “ се пука обезвъздушител на отоплителната апаратура. Причиненият теч като се изключи че срутва мазилката от тавана, визира 5 произведения.

Инцидентът очевидно не води до превантивни ограничения и през 2017 поражда нова повреда на вентилационната система, в резултат на което температурата пада прекомерно ниско и 10 извънредно остарели творби са съществено развалени. Сред тях са такива от 16 и 17 век.

Няколко служащи към НГ, с които КлинКлин беседва и които пожелаха анонимност, показаха, че проблемите с климатичната и ВиК апаратура в „ Квадрат 500 “ съществуват от самото му разкриване. Според събеседниците ни, някогашната директорка Слава Иванова и актуалната Ярослава Бубнова, са показали незаконна немарливост към културното и историческо благосъстояние на България. Двете директорки през годините са покровителствани от министрите Рашидов, Банов и Минеков, считат чиновниците.

„ В момента основен настойник на Бубнова е Екатерина Джумалиева, шеф на Дирекция „ Културно завещание, музеи и изобразителни изкуства “. Средните ешелони на МК са заети от верни партийни фрагменти на ГЕРБ и некадърни службогонци, на които им пука само за личните им ползи “, разяснява един от работещите в НГ, с които КлинКлин беседва.

КлинКлин приготвя и последна част от следствието за безстопанствеността на Националната изложба в последните 10 години и опитите на МК за прикриване на свадите.

–––––––––-

*Панайот Панайотов, Вера Иванова, Борис Шаров, Кирил Цонев, В. А. Кикиминов, Александър Божинов, Кирил Петров, Ото Хорейши, Иван Димитров, Цветана Щилянова, Марсел Немска, Никола Петров, Петко Клисуров, Александър Стаменов, Марио Жеков, Елена Карамихайлова, Цанко Лавренов, Иван Ангелов, Бенчо Обрешков, Антон Митов, Живка Пейчева, Стефан Иванов, Дамян Николов, Елисавета Консулова, Борис Денев, Петър Петров, Преслав Кършовски, Васил Стоилов, Николай Райнов, Марин Устагенов, Борис Иванов, Иван Ненов, Никола Михайлов, Цено Тодоров, Николай Абрашев, Султана Суружон, Илия Петров, Драган Данаилов, Борис Иванов, Никола Ганушев и Елена Изгоренкова.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР