250 млн. лева ще бъдат допълнително отпуснати за сектор Здравеопазване.

...
250 млн. лева ще бъдат допълнително отпуснати за сектор Здравеопазване.
Коментари Харесай

Личен лекар със скандални разкрития за борбата с коронавируса

 250 млн. лв. ще бъдат в допълнение отпуснати за бранш " Здравеопазване ". За общопрактикуващите лекари обаче няма планувани директни пари, макар че те също работят очи в очи с ковид.

" Те са нови пари, само че няма да стигнат до изпълнителите на здравна помощ. Парите ще бъдат ориентирани за увеличение на заплатите в заетите в Министерството на здравеопазването - РЗИ, лечебни заведения, НЕЛК, Изпълнителна организация по медикаментите, Изпълнителна организация " Медицински контрол ". За тези, които работим на първа линия, не се планува нищо ", заяви д-р Виктория Чобанова - ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област.

Пред Bulgaria ON AIR тя акцентира, че джипитата не получават по 1000 лв. в допълнение, което оставя неприятно усещане измежду медиците. 

" Наблюдаваме 80% от пациентите, които си стоят вкъщи, опитваме се да ги наместим в болница, когато те се влошат. Наблюдаваме всички карантинирани и контактни на болните... Всичко това без никакво финансиране. Не знаем дори на коя линия сме, никой не загатва за активността на общопрактикуващите лекари ", сподели доктор Чобанова.

Няма общопрактикуващ доктор в България, който да не се е срещал с най-малко един пациент, диагностициран с коронавирусна зараза, предизвести тя. 

" Получаваме заповед да вършим нещо, а то не може да се прави. Започва звънене по телефоните, пояснения - от време на време съумяваме, различен път - не. Срещи с новия здравен министър най-вероятно ще има. От някои изявления виждаме, че и той не знае какво тъкмо работят общопрактикуващите лекари ", разяснява още гостът в студиото.

Д-р Чобанова сигнализира, че джипитата имат потребност от ясни и работещи правила за това какво вършат, когато имат карантиниран пациент. Самата тя сега има десетина карантинирани пациенти и споделя, че чука на дърво те да не се разболеят. 

" Никой не ни дава опция да вършим диагностика на коронавирусна зараза. По този метод не можем да преборим епидемията. Трябва ни финансиране. 80% от болните са неосигурени, огромна част от тях нямат и телефони, би трябвало да ги търсям интензивно. Никой не ни дава нищо гратис. Безплатно получихме по 2 маски с разлепени ластици. Всичко си купуваме ние от средствата, които получаваме за здравна активност ", показа още ръководителят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област.

Тя не счита, че ще се оправим с коронавирусната зараза за по-малко от две години. Д-р Чобанова уточни, че към този момент имат инфектирани и умряли сътрудници.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР