250 милиона лева е очакваният дефицит на бюджетното салдо по

...
250 милиона лева е очакваният дефицит на бюджетното салдо по
Коментари Харесай

Министерство на финансите с обезпокоителни новини за бюджетния дефицит

250 милиона лв. е предстоящият недостиг на бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия (КФП) към края на февруари, сочат предварителните оценки на финансовото министерство.

За съпоставяне, през февруари предходната година имаше остатък от 713,3 млн. лева, макар че още веднъж страната беше без постоянен бюджет за настоящата година.

Въпреки че приходите, помощите и даренията по КФП нарастват по отношение на същия интервал на миналата година с към 1,3 милиарда лева, изпреварващият растеж на разноските с към 2,3 милиарда лева води до утежняване на бюджетното салдо, показват от финансово министерство.

Приходите, помощите и даренията по КФП към февруари 2023 година се чака да бъдат в размер на 9,35 милиарда лв. и нарастват с 1,341 милиарда лв. по отношение на регистрираните за първите два месеца на 2022 година. Разходите по консолидираната фискална стратегия към февруари 2023 година обаче са в размер на 9,6 милиарда лева по отношение на разноски за 7,296 милиарда лв. през февруари година по-рано.

Също по този начин към края на януари 2023 хазната е на плюс със 740 милиона лв.. Във фискалния запас има 16.4 милиарда лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР