250 електронни гривни по 5300 лв. едната ще контролират престъпниците

...
250 електронни гривни по 5300 лв. едната ще контролират престъпниците
Коментари Харесай

Златни гривни ще следят престъпниците у нас

250 електронни гривни по 5300 лева едната ще управляват нарушителите в България. Вчера Главната дирекция "Изпълнение на наказванията " (ГДИН) към Министерство на правораздаването подписа контракт с консорциум, който би трябвало да ги достави и вкара в приложимост в границите на 9 месеца за 1.34 млн. лева Фирмата ще има задължението да поддържа системата 5 година 250-те гривни ще са извънредно незадоволителни, като се има поради, че хиляди хора са наказани на пробация, доста обвинени са под домакински арест, а стотици са избягалите наказани.
Новината, че ще има контракт, бе обявена в сряда от правосъдния министър Цецка Цачева. На блиц надзор в правната комисия на Народното събрание тя разгласи, че дългият период на поръчката се налагал, тъй като планът е комплициран механически. Тя отказала да влиза в подробни пояснения, с цел да не подвежда депутатите в област, в която не е специалист, заяви "Медиапул ".
Поръчката е извоювана от консорциум "Суперком Абати България " с цена 1.34 млн. лева с Данък добавена стойност. Тя е обжалвана от класирания на второ място "ВИП секюрити сълушънс " пред Комисията за защита на конкуренцията, която е отхвърлила жалбата. След това компанията е решила да не апелира и пред съда и по този начин се е отворила опция за сключване на контракта. При класирането консорциумът е получил 100 точки, а вторият - 90.8. Един от главните критерии е бил ниската цена, като "Суперком Абати България " е направил най-евтино предложение. Вторият в класирането е предложил над 1.7 млн. лева Цената и на третия в класирането - "Контракс ", е била по-висока - 1.67 млн. лева Поръчката ще бъде платена с пари от Оперативната стратегия "Добро ръководство ".
От документите излиза наяве, че 200 от гривните ще са за GPS наблюдаване с акуратност 2.5 м, а останалите 50 ще целят надзор на лишени от независимост в открити пространства. Сделката включва и доставка на Система за електронно наблюдаване, включваща 200 комплекта приемно-предавателни устройства и електронни гривни, както и 50 броя портативни устройство за лична идентификация. Плюс хардуер и програмен продукт за тях и лицензи.
През юни 2016 година тогавашният министър на правораздаването Екатерина Захариева разгласи обществено, че се е усъмнила в поръчката за електронните гривни и я отменила. От думите на Захариева тогава излезе, че съществена тежест в бъдещата нова поръчка ще има по-ниска цена. Сегашната поръчка е оповестена близо година по-късно - на 16 юни 2017 година
Въвеждането на електронното наблюдаване по отношение на подсъдими, обвинени и наказани лиши 15 година За него първо единствено се говореше години наред, а бе планувано в Закона за осъществяване на наказванията и в специфична разпоредба на правосъдното министерство преди няколко години.
Там е заложено, че то може да се реализира посредством три способа. Първият е гласово различаване посредством използването на стационарен телефонен пост. Вторият е сателитното наблюдаване, което е технология за определяне на моментното местоположение и придвижването на някого посредством система за световно позициониране. Третият прийом е радиочестотното наблюдаване, което се дефинира като потвърждаване на местонахождението на едно лице, като се записва неговото наличие или неявяване на избраните в присъдата места и часове.
Именно последните два включват и така наречен електронни гривни. В закона се планува избрани обвинени, подсъдими и наказани да се управляват посредством тях - поставените под домакински арест, както и лишените от независимост, изтърпяващи наказване в затворническо общежитие от открит вид при общ режим, също и лица с наложени пробационни ограничения "задължителна регистрация по сегашен адрес " или "ограничения в свободното напредване ".
От най-малко две години съдилищата към този момент постановат тези ограничения, макар че такава техническа опция липсва.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР