25 вида техника от сухопътните войски и военновъздушните сили ще

...
25 вида техника от сухопътните войски и военновъздушните сили ще
Коментари Харесай

25 вида техника в парада за 6-ти май!

25 типа техника от сухопътните войски и военновъздушните сили ще бъде показана тази година на парада във връзка 6 май - Деня на храбростта и празник на Българската войска.

Гвоздеят в програмата на парада тази година ще бъдат зенитно-ракетните комплекси от състава на Военновъздушни сили. Това са С-125 (SA-3), С-200 (SA-5) и С-300 (SA-10). И трите комплекса са предопределени за заличаване на противников въздушни цели.

На парада Военновъздушните сили ще бъдат показани от видове самолети и вертолети, които са на въоръжение в родовете авиация – изтребителна, щурмова, вертолетна, транспортна и образователна.

Парадът обичайно ще бъде открит с един вертолет „ Ми–17”, носещ националния байрак. Вертолетът ще прелети над площад "Александър I " със скорост 80 км/ час, на височина 100 м.

Ми-17 е прочут най-много с интервенциите по гасене на пожари и търсене на изгубили се туристи в планината. Той обаче има доста повече благоприятни условия и може да лети във всевъзможни метеорологични условия.

Развива оптималната скорост от 250 км/ч и може да доближи височина до 5000 м. Товароподемността му 4 тона, като оптималната маса на транспортирания товар на външно окачване може да доближи 3 тона. Практическата отдалеченост на полета е 495 км.

С него могат да бъдат превозени 24 десантчици, а в санитарния вид на машината могат да се поберат 6 носилки, доктор и трима седящи.

На процедура вертолет Ми-17 може да извършва задания по транспорт на войски, бойна техника и екипировка; въздушно образно, радиационно и химическо разузнаване; превоз на едрогабаритни товари на външно окачване; спасително-издирвателни интервенции над суша и море и авиомедицинска евакуация и гасене на горски пожари с подвесна система с размер 2500 кг.

След него ще прелети вертолет Ми-24, който е неповторима въздушна платформа, както за огнева поддръжка на пехотата, по този начин и за превозване на товари и стоварване на десанти. Машината е с два мотора, като общоприетоо е оборудвана с брони на кабините на екипажа и витално значимите елементи, което обезпечава огромна бойна живучест и отлична отбрана от леко стрелково оръжие.

Вертолетът Ми-24 е многоцелеви. Може да развие скорост до 335 км/ч на височина 4500 метра. Максималната маса на транспортирания товар на външно окачване е 2400кг., далечината на полета е 450 км.

Вертолетът се употребява за задания по авиационна поддръжка на войските, за въздушно образно, радиационно и химическо разузнаване; спасително-издирвателни интервенции над суша и море и авиомедицинска евакуация; поразяване на малоразмерни небронирани или леко бронирани цели в тактическата дълбочина на противника; поразяване на жива мощ и обезпечаване на огнева поддръжка на групи за специфични операции;

Транспортното поделение на машината поема до 8 бойци, като 4-ма от тях могат да водят огън от особено обособени позиции от двата борда. Санитарен вид – две носилки, здравно лице и двама седящи.

Над площада в София ще прелетят още:

- AS-532AL „ Cougar” - многоцелеви вертолет от междинен вид. Произведен е във компанията „ Еврокоптер” – Франция. Схемата на осъществяване е осева с четирилопатен носещ винт и петлопатен опашен винт, задвижвани от два турбинни мотора Makila 1A1 с оптималната мощ от 1400 kw (1900к.с.). Пилотажно-навигационното съоръжение е от последно потомство многофункционални екрани, които оптимално улесняват летеца при пилотирането. Оборудван е със система за обмисляне на полета и преносима карта.

Максимална скорост на полета е 300 км/ч, а оптималната му височина е 8300 метра. Има товароподемност от 4 тона и практическа отдалеченост на полета от 760 км. Тактическият му радиус е 360 км.

Вертолетът извършва задания през деня и нощем в елементарни и комплицирани метеорологични условия, като може да транспорти до 24 души и товар. Той може да взе участие в десантни задания и въздушно разузнаване, както и да изтегля потърпевши. Той може да извършва задания по бойно търсене и избавяне, аварийно-спасителни интервенции от режим на висене над суша и вода и VIP полети.

- Самолет „ Спартан” е междинен клас двудвигателен турбовитлов военнотранспортен аероплан от най-ново потомство. Вече 10 години екипажите на самолета сполучливо извършват задания от целия набор от задачи на военнотранспортната авиация за транспорт на войски и товари, авиомедицинска евакуация, полети по маршрут на дребни и пределно дребни височини, стоварване на тактически въздушни десанти, осъществяване на тактически маньоври за кацане от грунтови къси и полуподготвени полоси. През годините със самолета са изпълнени над 40 животоспасяващи задачи за транспорт по въздуха на заболели, потърпевши и на органи за трансплантация.

- Самолет PC-12 – Пилатус е еднодвигателен турбовитлов аероплан, предопределен за транспорт на пасажери и товари. Самолетът е на въоръжение в Българските Военновъздушни сили от 2003 година С него са изпълнени десетки животоспасяващи задачи за превозване по въздуха на заболели, потърпевши и на органи за трансплантация.

- Самолет районен съд - 9М – Пилатус е дозвуков турбовитлов образователно подготвителен аероплан. Максимална скорост от 320 kts. Максимална височина на полета от 8500 метра. Пилотажните му характеристи ки и актуалното пилотажно – навигационно съоръжение го вършат извънредно подобаващ за всички етапи на летателното образование.

- Щурмови аероплан Су-25 е на въоръжение във Военновъздушните сили на Република България от 1986 година и оттогава е основан на летище Безмер. Предназначен е главно за дейности по малоразмерни преносими и неподвижни бронирани земни цели, площадни цели като полоси за политане и кацане на авиационна техника, войскови региони, командни пунктове и други, както и по надводни цели, като кораби и пристанищна инфраструктура, през деня и нощем, във всевъзможни метеорологични условия. Може сполучливо да взема решение и задания по заличаване на въздушни цели с управляемото си ракетно въоръжение и мощното си 30-милиметрово оръдие.

Су-25 е маневрен, благонадежден и с извънредно мощно и дейно въоръжение, усъвършенстван за непосредствена авиационна поддръжка на сухопътните войски. Проектиран за работа в изискванията на мощно огнево противопоставяне, кадърен е да носи огромен военен товар и да извършва задания с бойно потребление с огромна бойна успеваемост, да работи от бетонни и полеви летища с грунтово покритие в неподходящи климатични условия.

Самолет Су-25 е с два мотора Р-95Ш с двигателна сила по 4100 кг. Максималната му излетна маса е 17500 кг. Максимална скорост при земята – 1000 км/ч. Максимален радиус на деяние 250 км. Практически таван на полета – 7000 метра.

Въоръжен е с вградено 30 мм двуцевно оръдие ГШ-30 с боекомплект от 250 снаряда.

Има 10 точки на окачване, ситуирани на крилото на самолета, като на крайните две от тях носи управляеми ракети за битка с въздушни цели.

Може да носи до 32 авиационни бомби диаметър 100 кг или до 4 тона бомбови товар. В комплекта на неговото въоръжение влизат и четири вида неуправляеми ракети диаметър от 57 до 250 мм, като от диаметър 57 мм може да носи до 256 броя и при залпов огън да ги изстреля за по-малко от 3 секунди.

За поразяване на земни и надводни цели от огромно разстояние, самолета е въоръжен с два вида управляеми ракети с лазерно ориентиране.

- Самолет МиГ-29 е лек, фронтови, свръхзвуков изтребител, 4-то потомство, за завоюване на предимство във въздуха, кадърен да унищожава земни и морски цели във всевъзможни метеорологични условия, през деня и нощем. Самолетът е с два мотора с двигателна сила на форсаж по 8300 кг, оптималната скорост – 2450 км/ч и на практика таван – 18000 м. Носи управляемо ракетно въоръжение (6 броя ракети) за битка с въздушни цели и неуправляемо бомбово и ракетно въоръжение за пукотевица по земни цели. МиГ-29 е аероплан от четвърто потомство.

На парада ще бъде показана и техника на сухопътните войски, която по-рядко "гастролира " на жълтите павета.

Сред машините ще бъде показан лек автомобил с нараснала проходимост брониран „ Мерцедес” G 270FB-6. Джипът е предопределен за превозване на персонален състав при осъществяване на бойни задания. Той има инсталиран люк с опция на завъртане на 360 градуса и застопоряване във всяко едно състояние. Може да се инсталира 7,62 мм и 12,7 мм картечница. Двигателят е вид – дизелов с оптималната скорост на придвижване 120 км/ч.

Бронираната машина „ Хамър” също ще премине по площада. Тя е предопределена за превозване на персонален състав при осъществяване на бойни задания, наблюдаване, и конвоиране на механизираните формирования. На машините се инсталира 7,62 мм картечница. Двигателят е 6,5-литров дизелов с турбокомпресор. Мощността му е 190 конски сили, който развива оптималната скорост от 110 км/ч.

Зрителите ще могат също по този начин да видят и бойна бронирана колесна машина „ Comando select”. Тя е предопределена за превозване на екипажа на машината и механизираното поделение при осъществяване на бойни задания. Въоръжението е една 12,7мм. картечница „ Браунинг М2 диаметър 50”, сдвоена с 40мм автоматизиран гранатомет МК 19 и оборудване за изстрелване на 76мм. димни гранати. Машините разполагат с 6- цилиндров дизелов мотор с турбокомпресор. Максималната скорост на придвижване е 100 км/ч. Притежават висока степен за балистична и противоминна отбрана на екипажа. Бойните машини „ Comando select” са доставени за контингента ни в Афганистан по Програмата за задгранично военно финансиране (FMF) на Съединени американски щати.

Друга бойна бронирана колесна машина, която ще излезе на площада, е „ Guardian”. Предназначена е за превозване на екипажа на машината и механизираното поделение при осъществяване на бойни задания. Въоръжението е една 12,7мм. картечница „ Браунинг М2 диаметър 50”, сдвоена с 40мм автоматизиран гранатомет МК 19 и оборудване за изстрелване на 76мм. димни гранати. Машините разполагат с 6- цилиндров дизелов мотор с турбокомпресор. Максималната скорост на придвижване е 100 км/ч. Притежават висока степен за балистична и противоминна отбрана на екипажа. Бойните машини „ Guardian” са употребявани до 2012г. от контингентите ни в Афганистан.

Сред машините ще бъдат още:

- Бронетранспортьор БТР-60 ПБ МД-1, оборудван със модерни дизелови мотори и автоматизирани скоростни кутии. Въоръжението е с 14,5 мм куполна картечница с прицелна далекобойност - 2000 м и 7,62 мм картечница с прицелна далекобойност - 1500 м. Екипажът на машината е от 7-9 души с десант. Развива оптималната скорост на придвижване 80 км/ч, а при корабоплаване 9-10 км/ч.

- 152 мм оръдие гаубица Д-20. Предназначена е за заличаване на артилерийски и други огневи средства на съперника. Има следните характерности: тегло в походно състояние - 2,6 тона, тегло в бойно състояние 2,7 тона, с план от 10 души. Максималното разстояние на стрелбата 17 400 м и скорострелност 4 изстрела в минута.

- Реактивна система за залпов огън БМ-21 „ ГРАД”. Предназначена е за заличаване и подавяне на живата мощ, огневите средства и опорните пунктове на съперника. Установката има 40 направляващи, като залпа от 40 снаряда се прави за 20 секунди. Разчетът е от 6 души. Максималното разстояние на стрелбата е 21 км.

- 120 мм самоходна минохвъргачка Б1 – 11 „ Сани”. Предназначена е за подавяне и заличаване с навесен огън живата мощ и огневите средства на съперника, както и за разрушение на полевите му отбранителни системи. Машината е бронирана от плаващ вид и разполага с четири души екипаж. Практическата скорострелност е 15 изстрела в минута.

- 122 мм самоходна гаубица 2С-1 „ Гвоздика “. Предназначена е за подавяне и заличаване на живата мощ и огневите средства на съперника, разрушение на полеви уреди, почистване на проходи в минни полета и битка с танкове, артилерия и коли на съперника. Разполага с екипаж от 4 души. Максималната отдалеченост на стрелбата е 15 200 м.

- Бойна машина на пехотата БМП-23. Бойната машина е бронирана, верижна от плаващ вид с екипаж от трима души и седем души десант. Въоръжението е 23 мм автоматизирано оръдие и 7,62 мм картечница сдвоена с оръдието. Максималната скорост на придвижване на машината е 62 км/ч, а при корабоплаване 5 км/ч. В боекомплекта машината разполага с противотанкова двуканална система за ръководство 9П135М и установка за изстрелване на снаряди.

- Бойна машина на пехотата БМП-1. Бойната машина е бронирана, верижна, плаваща, с екипаж от трима души и седем души десант. Въоръжена е с 73 мм гладкостволно оръдие и сдвоена към него 7,62 мм картечница. Максималната скорост на придвижване е 65 км/ч, а при корабоплаване – 7 км/ч. В боекомплекта на машината е включен портативен противотанков управляем комплекс за битка с бронирани цели на разстояние от 500м до 3000м.

- Танк Т-72, който е съществена бойна верижна машина на Сухопътните войски с мощно въоръжение, сигурна бронева отбрана и висока маневремост. Въоръжен е с 125мм. гладкостволно оръдие, сдвоено с 7,62мм. картечница и една 12,7мм. зенитна картечница. с бойно тегло 41 тона, екипаж - 3 души. Двигателят е с мощ 780 конски сили.
Тактически ракетен комплекс ТРК „ Точка”. Предназначен е за поразяване на ракетни установки, пунктове за ръководство, летища, складове и високоточни оръжия на съперника. Далекобойността на ракетния комплекс е от 15 до 75 км. Разчетът е от четирима души.

- Зенитно-ракетен комплекс „ ОСА-АКМ”. Мощно огнево средство за отбрана на механизираните подразделения от ударите на въздушния съперник. Зенитно-ракетния комплекс „ ОСА-АКМ” е самостоятелен и е най-модерният комплекс на въоръжение в Противовъздушна отбрана на Сухопътните войски. Той унищожава въздушни цели на дребни и междинни височини във всевъзможни метеорологични условия и в комплицирана радиоелектронна конюнктура. Комплексът унищожава цели на височини от 25 до 5 000 метра и на дистанции до 10 500 метра, движещи се със скорост до 500 метра в секунда. Има опция да обстрелва цел с две ракети по едно и също време. Разчетът му е от 5 души.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР