25-то поредно тримесечие на икономически ръст в Европа, 14 млн.

...
25-то поредно тримесечие на икономически ръст в Европа, 14 млн.
Коментари Харесай

Сбогуване с Юнкер: какво успя и в какво се провали "комисията на последния шанс"

25-то следващо тримесечие на стопански растеж в Европа, 14 млн. работни места, безработица на най-ниско равнище за последните 20 години и 432 милиарда евро вложения по проекта " Юнкер " - с тези цифри ръководителят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заключи достиженията на институцията пред европарламента в Страсбург. Днес той се сбогува с евродепутатите, които се чака в идните седмици да гласоподават за състава на новата Еврокомисия, водена от Урсула фон дер Лайен.

В началото хората мислеха, че това ще си остане единствено парче хартия, след това му викаха проекта " Юнкер ", в този момент е Европейски стратегически фонд за вложения. С триумфа се промени и името и по този начин ще си остане, пошегува се той.

Юнкер напомни, че през 2014 година е основал " комисия на последния късмет " в една разграничена Европа. " Избрах, дружно с сътрудниците си, да основа политическа комисия. Исках комисарите да са определени (...) и всички бяха определени или на национално, или на европейско равнище. Исках да са добре познати в родината си хора, не просто да бъдат захвърлени в Европа, а да приказват с хората, с други политици, да се вслушват в мнението на жителите. Имахме 1800 цивилен разговора и комисарите са ходили в националните си парламенти, в това число районни, 911 пъти ", сподели той.

В какво не съумя комисията Юнкер

Председателят уточни обединяването на Кипър и неналичието на всеобхватно съглашение с Швейцария за свободно пътешестване, превоз и търговия като неуспехи на мандата си.

Най-много акцентира обаче неналичието на деяние във връзка с Банковия съюз, който би трябвало да подсигурява, че банковият бранш в еврозоната и в Европейски Съюз е в сигурен и благонадежден, и нежизнеспособните банки се преструктурират, без да се употребяват парите на данъкоплатците и при минимални последствия за действителната стопанска система. В него би трябвало да вземат участие страните от еврозоната и, по избор, някои отвън нея.

Ако не го въведем изцяло, няма да имаме повсеместен финансов и валутен съюз, няма да можем да отговорим на бъдещи рецесии, вътрешни или външни, предизвести Юнкер.

" Върнахме достолепието на Гърция "

" Споменавам го, тъй като това доста ме тревожеше. Мисля, че върнахме на Гърция заслуженото ѝ достолепие. Мисля, че прекомерно дълго мачкахме достолепието на гръцкия народ и искахме да им върнем полагаемото се почитание ", сподели той. " Много държавни управления не желаеха Комисията да се меси, помня много телефонни позвънявания от министър председатели, които споделяха да си виждам своята работа и че гръцкият проблем ще се реши от държавните управления. "

Аз считам, че беше във повсеместен европейски интерес да запазим еврозоната от раздробяване и това, което направих, беше вярно, съобщи Юнкер.

Африка и бежанците

" Сега приказваме за партньорство сред равни за Европа и Африка. Искаме да влагаме, да създадем работни места ", сподели той и уточни, че най-важното е Европа да подсигурява, че в моретата ѝ няма да се давят повече мигранти.

" Бежанците – триумф или не? Като цяло това приключи по-добре, в сравнение с се надявахме, само че може и по-добре. Нека не забравяме, че с помощта на Европа, успяхме да спасим 760 000 индивида, които другояче биха се издавили в Средиземно море ", напомни той, само че и акцентира, че доста страни не са спазили правилото на солидарността, към който би трябвало да се придържат.

Международната търговия

Не мислех, че иска ми се наложи да се занимавам толкоз доста с интернационална търговия, призна Юнкер и уточни, че за пет години са подписани 15 интернационалните търговски съглашения с 60 страни. " Тези съглашения разрешават да присъстваме на международната сцена сега, в който Съединени американски щати се отхвърля от мултилатеризалима и проведената взаимност ".

Юнкер регистрира и като триумф това, че е избегната тарифна война със Съединени американски щати. Той отдаде това на позицията си като представител на цяла Европа - нещо, което е впечатлило американския президент Доналд Тръмп.

Мирът не е даденост

" Най-големият европейски триумф е това, че успяхме да поддържаме мира в Европа. Може да наподобява явно, само че не е. Днес има 60 войни по света, само че нито един спор на европейска територия. А тук са били най-кървавите войнив последните 100 години. Мирът не е даденост и би трябвало да се гордеем с това ", сподели той. " Наясно съм, че младежите не се ентусиазират доста от това достижение. Но е доста значимо да приказваме с тях, да ги ангажираме във безконечната битка сред мира и войната. У околните съседи на Европейски Съюз се вижда какъв брой рискова и нежна е обстановката. "

" Трябва да сме умерени в заключенията си: да не се радваме доста, само че и да не сме мощно разочаровани. Борете се за Европа и се борете против глупавия шовинизъм. Да живее Европа! ", приключи той.

Какво споделиха главните партии

" Комисията ви се изправи пред провокации като за пет мандата. " Комисията на последния късмет " употребява шанса си и в този момент Европа е в по-добра позиция, отколктоо преди 5 години ", съобщи водачът на Европейската национална партия в Екологичен потенциал Манфред Вебер.

Преди 5 години ни предложихте ново начало за Европа, само че то спря по средата. Наясно сме, че се опитахте да се откажете от политиките на Жозе Барозу и постоянно сте имал поддръжката на нашето политическо семейство, разяснява Ираче Гарсия Перес, която оглавява групата на социалистите.

Лидерът на " Обнови Европа " Дачиан Чолош посочи триумфа на проекта " Юнкер ", който съгласно него не е получил задоволително самопризнание, а е показал какъв брой потребна може да бъде Европа за дребните и междинни предприятия.

Зелените, в лицето на Филип Ламбертс, подлагаха на критика комисията, че не се е възпротивила на огромния бизнес и изключително на измамите на автомобилната промишленост.

" Преди пет години ви посрещнахме със подозрения, в този момент подозренията са сигурни – оставяте Европа по-зле, в сравнение с беше ", сподели Марко Зани от групата " Идентичност и народна власт ". Миграцията, икономическия растеж и вътрешната сигурност – вашата комисия се провали във всяка от тези сфери, сподели той.

Брекзит е " отчаяние от исторически пропорции и не ни казвайте, че няма да поемете отговорност, тъй като би трябвало да го извършите ", съобщи Ричард Легутко от Европейските консерватори и реформисти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР